Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lesy hoří v celé republice

Protože sucho a horké počasí bez dešťových srážek stále přetrvává, došlo během uplynulých dnů k desítkám požárů travního a lesního porostu. V několika případech se jednalo o opětovné rozhoření požárů z předchozích dní. Ilustrační foto.

Na Českolipsku zasahovali hasiči u dvanácti požárů v přírodě. Nejnáročnější zásah si vyžádal v pátek 21. července 2006 požár lesa poblíž obce Svor v lokalitě Klíč. Na místo události bylo vysláno celkem sedm jednotek požární ochrany s deseti cisternami. První jednotka dorazila na místo události v 16 hodin a zjistila, že se jedná o plamenné hoření lesního porostu na ploše 20 × 20 metrů, které se postupně rozrostlo až na plochu jednoho hektaru. Požárem byl zachvácen převážně smrkový porost. K doplňování hasební vody byla zřízena kyvadlová doprava nejdříve z Nového Boru. Pro nedostatek vody muselo být čerpací stanoviště po dohodě se starostkou obce přesunuto na koupaliště do Sloupu v Čechách. Na likvidaci požáru muselo být nataženo hadicové vedení k ohniskům požáru a bylo použito osm vodních proudů. V pátek byl hasební zásah ukončen z důvodu tmy ve čtvrt na dvanáct večer a následující den byly na místo vyslány dvě cisterny k dohlídce nad požářištěm. Zásah byl ukončen v sobotu 22. července 2006 okolo půl jedenácté dopoledne.
V Okrese Jablonec nad Nisou bylo během víkendu třeba pěti zásahů při likvidaci požárů trávy a lesa. Jedním z nich byl i nedělní požár lesního porostu a dřevěné vyhlídky na „Olivetské hoře“ v Jizerských horách poblíž obce Bedřichov. Jednalo se o požár na ploše 70 × 70 metrů, který se snažilo uhasit šest jednotek požární ochrany s osmi cisternami. Požár byl ohlášen v 9:45 hod. a podařilo se ho uhasit po přibližně dvouhodinovém zásahu hasičů. Příčinou vzniku požáru byla manipulace s otevřeným ohněm, kterou nyní vyšetřují policisté. Požárem vznikla majiteli lesa škoda ve výši 20 tisíc korun.
Dalších pět zásahů bylo třeba i v okrese Liberec. Na Liberecku likvidovalo sedm jednotek požární ochrany s devíti automobilovými cisternami požár lesa poblíž liberecké části Krásná Studánka, který byl ohlášen v pátek 21. července 2006 ve 14:41 hod. Operační středisko HZS LK požádalo leteckou hasební službu o monitoring oblasti. Letecká služba potvrdila požár na ploše 150 × 150 metrů. Požár se podařilo dostat pod kontrolu po hodině od nahlášení a zlikvidovat kolem půl osmé večer.
Požár lesního porostu se nevyhnul ani územnímu odboru Semily. V sobotu 22. července 2006 v 17:18 hod. vyjely jednotky HZS LK stanic Turnov a dobrovolných sborů obcí Turnov, Hrubá Skála, Všeň a Karlovice s osmi cisternami do lesní oblasti na Turnovsku. Požár lesního porostu na ploše 50 × 50 metrů se podařilo uhasit až ve 20:45 hod.

Hasiči v kraji Vysočina od pátku 21.7. do dnešního rána – pondělí 24.7., zasahovali u 15 „přírodních“ požárů. I když se toto číslo zdá poměrně vysoké, jednalo se převážně o malé požáry většinou suché trávy a nebo dohašování ohnišť. Celková škoda těchto požárů byla vyčíslena na 1.000 Kč.
K největšímu požáru došlo v pátek 21.7. u obce Petrovice na Třebíčsku. Požár byl na Krajské operační a informační středisko HZS kraje Vysočina ohlášen v 14:05 hodin. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár náletového lesního porostu a hrabanky v těžce přístupném terénu na ploše cca 100 × 120 m. U požáru celkově zasahovalo 5 jednotek – cca 50 profesionálních – stanice Třebíč – a dobrovolných hasičů obcí Petrovice, Přibyslavice, Okříšky a Stařeč. Hasičům se oheň podařilo v krátké době lokalizovat – v 15:06 hodin a v 18:17 hodin požár likvidovat. Byla zřízena dálková doprava vody. Na místě požáru až do ranních hodin hlídkovali místní dobrovolní hasiči. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Škoda byla vyčíslena na 1.000 Kč. Příčina je nadále v šetření.

Přes třicet zásahů na požáry v lesích evidují také hasiči z Karlovarského kraje. Nejzávažnější událostí dne byl požár ve vojenském prostoru Hradiště, který byl hasičům ohlášen ve 13:39 hod. Na žádost o pomoc vyjelo do tohoto prostoru 10 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z karlovarského a sokolovského regionu, celkem 17 hasičů. Při hašení také zasahoval vrtulník AČR a PČR. Oba byly vybaveny speciálním zařízením pro nabírání a shoz vody. Nad požářištěm provedly 33 shozů. Požár byl prakticky zlikvidován ve 20:47 hod.

Mimořádně suché a teplé počasí posledních dní přidělává práci hasičům v Královéhradeckém kraji. Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjížděly za uplynulý víkend k několika požárům suché trávy, křovin, hrabanky a lesního porostu. Většina těchto požárů je způsobena lidskou nedbalostí, ať již při manipulaci s ohněm nebo odhozením nedopalku cigarety.


V sobotu 22. července 2006 byli profesionální hasiči z Nového Bydžova přivoláni k požáru stohu v Kosičkách. Na místo byly povolány i jednotky dobrovolných hasičů z Chlumce nad Cidlinou, Nechanic, Kosic, Nového Města n.C. a Kosiček. Požár zasáhl a zničil zhruba 15 metráků slámy. Hasiči postupně stoh rozebrali a dohasili ohniska požáru. Jednotka dobrovolných hasičů z Kosiček prováděla až do druhého dne požární dohled na požářišti. Hmotná škoda byla vyčíslena na 30 tisíc korun. Požár byl pravděpodobně založen úmyslně neznámou osobou.

Dne 23. července 2006 vyjížděli hasiči z centrální požární stanice Hradec Králové do areálu betonárky v Pohřebačce, kde došlo k požáru suché trávy. Pracovníci požár uhasili před příjezdem jednotek. Královéhradečtí hasiči ve spolupráci s hasiči Pardubického kraje dohasili požár na ploše 30 × 20 metrů. Požár nezpůsobil žádné hmotné škody.

Profesionální hasiči z Hradce Králové a dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem
likvidovali požár suché trávy a listí na ploše 10 × 10 metrů u Třebechovic pod Orebem. Hmotná škoda nebyla vyčíslena.

Požár lesního porostu v Deštné v Orlických horách – části Jedlová v sobotu
22. července 2006 likvidovalo osm požárních jednotek. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v 11:34 hodin a na místo postupně vyjeli profesionálních hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Dobrušky, hasiči HZS podniku Škoda Kvasiny a dobrovolní hasiči z Deštné v Orlických horách, Olešnice v Orlických horách, Orlického Záhoří a Dobrušky.
Požár zasáhl plochu zhruba 100 × 150 metrů. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu ve 12:21 hodin. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 31 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Během dvou víkendových dní (22.7. a 23.7.) likvidovaly jednotky požární ochrany celkem 251 požárů, což je více než dvojnásobek dlouhodobého průměru. Z toho ve 150 případech šlo o požáry vzniklé v přírodním prostředí (požáry suché trávy, křovin, polí, luk nebo lesů) – ty likvidovalo celkem 298 jednotek požární ochrany.

K velkému požáru došlo v sobotu u obce Deštné v Orlických Horách, kde oheň zachvátil více než 1 ha lesního porostu a trávy. Zasahovat muselo 5 jednotek požární ochrany.

V sobotu hořelo také zhruba 28 ha obilného pole v Žitovlicích na Nymbursku. Příčinou požáru, který likvidovalo 5 jednotek požární ochrany, byly zřejmě jiskry z výfuku kombajnu.
Sdílet