Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Liberecka cvičili na vodě, zachraňovali i tonoucího z raftu

Minulý týden se zúčastnilo několik profesionálů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje školení „práce na vodě". Za výcvikem se vydali do Píšťan u Litoměřic do prostoru tamní maríny.

Při výcviku se procvičila jak teorie, tak praktické činnosti na vodní hladině, a to uplavání určené vzdálenosti v suchém obleku se záchrannou vestou a přilbou, jízda na raftu pomocí motoru nebo pádel, převracení raftu a obracení zpět, záchrana tonoucího z raftu a podobně,“ jmenoval činnosti mjr. Bc. Richard Michna, vrchní komisař oddělení služeb. Jak pokračoval, v letošním roce ještě jedno cvičení na vodě proběhne, a to divoké.

Vyškolení hasičští instruktoři budou dále předávat zkušenosti příslušníkům na svých územních odborech a stanicích. Budou se také podílet na zpracování podkladů na další výcvik.

Kromě hasičů se výcviku zúčastnil i Petr Fatka z Vodní potápěčské záchranné služby Liberec, se kterou hasiči oficiálně spolupracují, protože nemají vlastní potápěče na činnosti jako je třeba vyhledávání osob a předmětů z pod vodní hladiny

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet