Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Křidýlko nebo stehýnko? Grilujte hlavně opatrně, varují hasiči!

Grilování u nás zažívá boom a snad v každé rodině se najde alespoň malý rošt k opékání všech možných pochutin. Ale pozor, aby chvíle grilování byly skutečně jen příjemné, dbejte pokynů výrobce grilu a dodržujte určitá pravidla. I od malého grilu může dojít k velkým zraněním nebo požárům.

Ilustrační foto

Na začátku dobře rozmyslete, kam gril umístíte. Když už v něm zatopíte, je pak pozdě. I v rukavicích je velký problém hořící a rozpálený gril přestavět.

Jakýkoliv takový pokus může skončit vážnými popáleninami a v případě převrácení grilu pak i vzniku požáru. Z těchto důvodů je vhodné mít u grilu v pohotovosti pár rukavic, rozprašovač s vodou, PET láhev s vodou, popř. hasicí sprej,“ radí vrchní komisař oddělení prevence kpt. Mgr. Jan Mandl, DiS.

Pokud nemáte to štěstí grilovat na své zahradě a musíte se spokojit pouze s balkónem, vyberte k tomu účelu vhodný typ grilu, od kterého nepůjde kouř do okolních bytů.

K topení používejte takový typ paliva, který doporučuje výrobce v návodu použití. Dodržujte základní bezpečnostní pravidla a oheň hlídejte, aby se nevymkl kontrole.

Gril tedy nepřetápějte a nikdy na zapalování nepoužívejte hořlavé kapaliny I. třídy jako benzín, ředidlo a podobně. Zvláště v suchém počasí pak pamatujte na možný odlet jisker mimo topeniště, a tím i možný vznik požáru,“ doplňuje Jan Mandl.

U grilování také pozor na konzumaci alkoholu. Nikdy to nepřežeňte a dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu okolo grilu. Stačí málo a může dojít ke vznícení šatů, ožehnutí vlasů, řas a popálení.

Při posezení u grilování hlídejte také děti. Ty nesmějí být u ohniště ponechány bez dozoru plnoleté osoby. Včas děti upozorněte, že i když jste už dopekli a nejsou vidět plameny, gril je stále horký a při dětských hrách může dojít k ošklivým popáleninám.

Sdílet