Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silnice u Všerub byla uzavřena, záchranáři cvičili zásah u nehody autobusu se zraněnými

V pondělí 28. května 2012 od 15:00 hodin proběhlo v rámci odborné přípravy složek IZS taktické cvičení na téma dopravní nehoda autobusu s větším počtem zranění.

Námětem cvičení byla dopravní nehoda dálkového autobusu na silnici I/20 z Plzně na Karlovy Vary u odbočky na obec Čeminy. Autobus se zřítil ze srázu a zůstal na boku.

V autobuse cestovalo 30 osob a řidič. Šest osob utrpělo těžká, deset středně těžká a 15 lehká zranění. Reálně cvičení proběhlo na uzavřené silnici III/2045 u obce Všeruby směrem k zemědělskému objektu.

Hlavními cíly cvičení bylo osvojit si základní taktické postupy a zásady spolupráce pro zásah při rozsáhlé mimořádné události spojené s větším počtem zraněných, procvičit součinnost, koordinaci, organizaci a řízení složek IZS při provádění záchranných prací v souvislosti s mimořádnou událostí, prověřit funkčnost traumatologického plánu, součinnost zdravotnických zařízení a jejich připravenost pro příjem většího počtu zraněných.

Fiktivní událost byla nahlášena na tísňovou linku 112. Krajské operační středisko HZS Plzeňského kraje vyrozumělo všechny zúčastněné složky IZS a vyhlásilo odpovídající stupeň poplachu. Hasiči zajistili místo nehody a provedli protipožární opatření.

Po stabilizaci havarovaného autobusu vyprostili zaklíněné osoby a provedli jejich třídění metodou START (Snadná Terapie A Rychlé Třídění). Tato metoda se používá se v případě většího počtu zraněných a v případě, že je nedostatek zdravotnického personálu vzhledem k počtu obětí.

Cvičení se zúčastnili:

  • HZS Plzeň-Košutka
  • HZS Plzeň-Střed
  • JSDH Horní Bříza
  • JSDH Město Touškov
  • JSDH Úněšov
  • JSDH Všeruby
  • PČR, ZZS, LZS
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet