Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA Hať 2012, aneb třicetistupňové vedro a asfaltová plocha

Dne 1. 7. 2012 se v prostorách sportovního areálu základní školy v Hati konal 3. ročník haťského železného hasiče.

Při teplotách přes 35°C ve stínu byla téměř celá trať postavena na asfaltové ploše a i z tohoto důvodu asi spousta přihlášených hasičů dala přednost odpočinku u vody a tak nakonec z celkových 60 přihlášený se na start postavilo něco málo přes 30 závodníku.

Na ty čekala středně náročná trať v podobě roztažení B hadic na vzdálenost 40 m, přesun dvou 20 kg barelů, 60 úderů do hamer boxu tak, že 30 úderů do horní části a 30 do spodní části. Dále se pokračovalo k figuríně, po figuríně následoval výstup na lešení do úrovně druhého patra a vytažení 20 kg závaží.

Po této disciplíně následoval přesun do prostor základní školy, kde výběh do druhého patra budovy prověřil psychické odhodlání závodníků. Pro některé závodníky byl pohyb po školní budově určitou záchrannou, protože uvnitř budovy bylo oproti venkovnímu vzduchu velice příjemně chladné klima.

Po výběhu z budovy už pak následovalo překonání dvoumetrové bariéry a doběh do cíle. Ve velice teplém počasí tak nakonec do cíle dorazili všichni startující.

Vzhledem k tomu, že se obec Hať nachází blízko polských hranic, byla účast na závodech mezinárodní. Mezi českými borci tak nastoupilo i několik hasičů z Polska.

O to větší překvapení bylo, že celý závod nakonec vyhrál právě polský hasič Martin Zdziebło z SA PSP Kraków (PL) v čase 3:13 minut.

Nejlepší z českých závodníků byl hned na druhém místě Jiří Mikulecký z HZS Par. Kraje/ Ústí nad Orlicí s časem 3:15.

Vzhledem k menším potížím s elektronickou časomírou další výsledky nebudou zatím uvedeny, protože dochází k jejich kontrole.

Ing. Ondřej Fabián

Sdílet