Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičina nejen dřina 2012 – čtvrtý ročník soutěže byl ve znamení deště

Skončil 4. ročník akce s názvem Hasičina nejen dřina. Letos však poprvé celý den propršel, což přineslo pořadatelům zcela novou zkušenost, která prověřila jejich připravenost.

Naštěstí teplota byla příjemná, takže nikomu nebyla zima. Hasičům voda nevadí, a stejně tak bylo na pozvánce deklarováno, že program probíhá za každého počasí.

Co se týká hasičů, nemusí se týkat návštěvnické veřejnosti. Ale přesto nemálo lidí přistoupilo na tuto hru a přišlo do městského parku ve Šlapanicích.

Kvůli dešti přibylo starostí s ranními přípravami. V mnohém se muselo narychlo improvizovat, některé připravené body vynechat a nakonec se začínalo s lehkým zpožděním.

Dopolední program určený zejména dětem provázel chvílemi skutečně silný déšť. V minulých ročnících se počet zaregistrovaných soutěžících dětí pohyboval v rozmezí 160 – 200. Letos to bylo neuvěřitelných přesně 100 malých soutěžících, kterým nevadily rozmary počasí a se svými rodiči přišly absolvovat 8 stanovišť, kde plnily rozličné úkoly např.: skok v pytli, hašení hořícího domečku, srážení plechovek vodním proudem, hod míčkem na hasiče apod.

Ve volných chvílích byla možnost prohlédnout si vystavenou záchranářskou techniku, kde bylo i letos na co koukat (viz. níž.), neboť každý rok je k vidění něco jiného. Program spestřovala svým vystoupením dětská kapela Kaštánci, dětský koutek Hitrádia Magic, trenažér Formule 1, stánky s cukrovou vatou a balónky. Bohužel skákací hrad musel zůstat nerozbalený. Vrcholem dopoledne bylo silácké vystoupení Železného Zekona, který nejen ohýbal železo, trhal provazy a nechal si na hlavě štípat dříví, ale i pobavil obecenstvo svým vtipným slovem.

Kvůli mokrému povrchu v parku muselo být vypuštěno plánované přejetí Zekona velitelským automobilem Toyota RAV4 patřícím místní jednotce. Před polednem proběhlo vyhodnocení a vyhlášení vítězů všech 4 věkových kategorií. Vítězové převzali diplomy a věcné ceny, ale žádné z dětí neodcházelo s prázdnou, protože díky sponzorům všichni soutěžící obdrželi nějakou sladkost.

Po krátkém oddechu a přípravách započal odpolední program určený pro předem přihlášených maximálně 10 pětičlenných družstev dospělých, kde žádný soutěžící nesmí být dobrovolným ani profesionálním hasičem. Déšť už nebyl tak silný, občas dokonce ustal úplně.

Pochopitelně přišlo méně diváklů než v minulých letech, ale na atmosféře a chuti soutěžících to neubíralo. Všichni se vrhli do zápolení s vervou, smyslem pro recesi a nadšením. Letos se přihlásilo 8 družstev (Vlčáci, Hrbatý hydrant, Hrbatá hadice, Vyprahlo rock junior tým, Alfons tým, Béčka, Červenokřižáci a Rychlý pípy).

Odpolední část zahájil oddíl mládeže Hasičského sboru Šlapanice ukázkou požárního útoku. Poté započalo zápolení o 30 l sud piva a další věcné ceny. Vždy se jedná o 5 disciplín, které jsou více či méně inspirovány hasičskou činností. Každý rok se snaží pořadatelé disciplíny nějak inovovat, obměňovat a vymýšlet nové. Každý rok je tak podoba soutěží překvapením až do poslední chvíle.

Letos se takovým překvapením stala skluzavka, kterou Šlapaničtí hasiči vytvořili doslova na koleně, a která posloužila rovnou 2×.

První letošní disciplínou byla záchrana tonoucího z vody. Družstva nasedla do lodí, po asfaltovém povrchu parku musela dopádlovat k tonoucímu, vzít jej na palubu a dopravit do cíle.

Druhou disciplínou byl transport raněného na nosítkách. Jeden člen družstva sjel po skluzavce, ostatní jej naložili na nosítka a přepravili přes překážku do cíle.

Třetí byl oddechový kvíz, kde musela družstva zodpovědět 5 otázek se záchranářskou tematikou. Čtvrtou disciplínou bylo kýblování, kdy každé družstvo mělo za úkol formou živého řetězu a pomocí kýblů naplnit vodou popelnici.

A nakonec čekal soutěžící požární útok. Celé družstvo muselo sjet po skluzavce, ustavit si terče a poté je pomocí vodního proudu srazit.

Čas mezi jednotlivými disciplínami byl vyplňován reprodukovanou hudbou a skvělým vystoupením zpěváka Martina Matese Štěpánka. K dispozici byl trenažér Formule 1 a probíhala divácká soutěž o X – box s kinectem. Tato soutěž se odehrávala v uzavřeném prostoru, skládala se z vědomostního testu a dovednostní části.

V podvečer proběhlo vyhlášení vítězů a předání cen. Skluzavka, i přes vládnoucí počasí, zlákala mnohé přítomné dospělé a hlavně děti. Stala se velkou atrakcí a hasiči ji nechali několik desítek minut v provozu pro veřejnost.

Nakonec kvůli opět sílícímu dešti byla zrušena večerní zábava. Přesto denní program proběhl bez větších potíží a pořádající místní hasiči byli překvapeni účastí.

Poděkování pak patří všem partnerům, sponzorům, divákům a soutěžícím, kteří dokázali bavit sebe i ostatní.

Tak snad za rok na “Hasičině 2013”!

Vystavená technika záchranářů:

  • ruční koněspřežná stříkačka R. A. Šmejkal (SDH Jiříkovice)
  • DA8 Tatra 805 s PS 16 (SDH Sokolnice)
  • CAS 25 K Liaz 101 (SDH Holasice)
  • CAS 20 T815 Terrno (SDH Židlochovice)
  • RZP MB Sprinter (ZZS Jmk)
  • speciální těžký vyprošťovací automobil MAN (Moravskslezská, s. r. o.)

Michal Velan
starosta MHJ HS Šlapanice

Sdílet