Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičný požár II. základní školy v Berouně

Dne 31.5. v 10:32 vyjela jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun společně s jednotkou SDH města Králův Dvůr a jednotkou SDH obce Chyňava na prověřovací cvičení jednotek požární ochrany v areálu II. základní školy a mateřské školy v Berouně.

Námětem cvičení byl vznik požáru v budově druhého stupně v místnosti kabinetu ve 2. nadzemním podlaží závadou elektroinstalace na elektrospotřebiči, kouřové zplodiny se rozšířily z hořící místnosti na chodbu a do schodišťového prostoru mezi 2. a 3. nadzemním podlaží. V pásmu zakouření se nacházela figurína, která simulovala zraněnou osobu v bezvědomí, kouř na chodbě uvěznil v jedné z místností 2 žáky.

V rámci námětu cvičení byla vyhlášena požární evakuace celé školy (cca 380 dětí), která byla řízena ředitelem školy na plochu venkovního hřiště v areálu školy. Pečlivě utajované cvičení ukázalo připravenost školy, evakuace všech žáků obou stupňů trvala 2,5 minuty a proběhla spořádaně bez jakýchkoliv komplikací ještě před příjezdem hasičů.

Hasiči po příjezdu na místo zásahu provedli průzkum objektu, vnitřní zásahovou cestou zachránili 2 žáky a zraněnou osobu pomocí vyváděcích masek a cvičný požár likvidovali vysokotlakým proudem po sadě automobilového žebříku. K odvětrání místností, které byly pro reálnost cvičení zakouřeny výrobníkem umělé mlhy (tzv. „diskotékový dým“), byl nasazen přetlakový ventilátor.

Na závěr cvičení byla pro žáky druhého stupně provedena krátká ukázka používané výstroje hasičů při zdolávání požárů budov a učitelskému sboru bylo poděkováno za dobrou spolupráci.

Zúčastněná technika:

  • Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun: CAS20-Iveco, CAS32-T815, AŽ30–

    Iveco, VEA-Škoda Yeti.

  • Jednotka SDH města Králův Dvůr: CAS20-Terrno, CAS25-Š706.
  • Jednotka SDH obce Chyňava: CASK25-Liaz.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kra­je

Sdílet