Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Norští hasiči na pražském Smíchově

Parta hasičů norského podniku na výrobu papíru, který nese jméno Södra, navštívila v uplynulých dnech Českou republiku. Není to jejich první „výjezd“ k zahraničním kolegům, podnikají podobné výlety o své dovolené již několik let. Navštívili tak již hasiče ve španělské Barceloně, Madridu či v maďarské Budapešti.

Profesionální hasiči papíren Södra jsou klasickým představitelem podnikového sboru. Na jedné stanici (je několik továren, čili také několik požárních stanic) jich slouží celkem 25, rozdělených do směn. Zajišťují požární ochranu a také zdravotnickou záchrannou službu v rámci podniku. Pracovníků úseku bezpečnosti je v jednotlivém závodu 70, hasiči tedy tvoří celou jednu třetinu.

Co je na papírnách Södra zajímavé, je složení jejich majitelů, drobných akcionářů. Těch je přibližně 51 tisíc, z valné většiny to jsou majitelé lesů, čili si ve svém závodě na papír zpracovávají své vytěžené dřevo.

V rámci návštěvy České republiky se norští kolegové podívali ve čtvrtek, 31. 5. 2012 do závodu firmy Dräger v Chomutově, kde probíhá výroba hasičských a záchranářských přileb. V pátek, 1. 6. 2012 pak navštívili hasičskou stanici č.7 Smíchov HZS hl. m. Prahy, kde si prohlédli vozový park, vybavení jednotlivých automobilů včetně technického kontejneru s rozmanitým záchranářským příslušnstvím, který je rozmístěn i na dalších staniciích po celé ČR, dále lezeckou tréninkovou věž a celý areál této moderní stanice.

Sdílet