Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den otevřených dveří v ZÚ Hlučín

Jako každým rokem, tak i letos při příležitosti Dětského dne byly otevřeny prostory našeho jedinečného útvaru v Hlučíně.

V tento den jsme chtěli našim návštěvníkům ukázat s čím vším náš útvar disponuje. Na ukázku jsme připravili vzorek techniky a materiálu, který využíváme při zásazích a výpomocích po celé naší republice, a také v zahraničí.

Ukázali jsme těžkou kolovou techniku – jako je například tahač Tatra 815 8×8 VT s podvalníkem. Jako dálší prostředky tu byly zemní stroje (KN251, UDS-214), které využíváme k zemním pracem – například těžení kontaminované zeminy, nebo při povodních. Využita je ale i při demolicích nebezpečných objektů, či při požárech skládek. Dále zde byl automobil vyprošťovací, souprava na dekontaminaci osob, automobilní stříkačky, jeřáby, vysokozdvižná plošina, souprava na dekontaminaci osob a jiné. Malí návštěvníci si mohli osahat požární tank, který se nám nedávno vrátil z požáru lesa u Bzence na jižní Moravě. Navíc spolu s tímto tankem byla vystavena i další pásová technika – jako je obojživelný transportér PTS 10 nebo vyprošťovací tank VT72b.

Naši kynologové si připravili ukázky vyhledávání osoby, překonávání překážek a poslušnost psů.

Pro naše malé návštěvníky jsme připravili drobné sportovní vyžití. Naše lezecká skupina instalovala nízké lanové překážky, dále si děti mohly vyzkoušet střelbu na koš, či na bránu do zavěšené pneumatiky a další hry. Také zde byly džberové stříkačky, kterými se sestřelovaly napněné Pet láhve. Soutěžící byli odměněni malými sladkostmi.

Ikdyž nám zprvu počasí nepřálo a do půl deváté pršelo, nakonec se vyčasilo a návštěva asi 500 návštěvníků nás opravdu velmi potěšila.

Zdroj: ZÚ HZS ČR

Sdílet