Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa v těžkém terénu

V pátek před polednem došlo u Rajnochovic na Kroměřížsku k velkému požáru lesa, který zasáhl mladý porost v téměř nepřístupném terénu a byla vyžádána pomoc letadla.

Dne 28. 7. 2006 v 10:58 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u Rajnochovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Rajnochovice a rekreačním střediskem Troják, v místě zvaném Na Grůni, došlo k rozsáhlejšímu požáru lesa.

Požár vznikl na těžce přístupném místě v kopcovitém terénu Hostýnských vrchů. Velitel zásahu si okamžitě povolal na místo posilové jednotky a vyžádal si pomoc letecké hasičské služby.

Na místo požáru byly postupně vyslány jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Rajnochovice, Bystřice pod Hostýnem, Podhradní Lhota, Kunovice, Kelč a Rychlov. Jednotka profesionálních hasičů z Holešova se přesunula na místní letiště k doplňování vody pro letadlo Z 137 T, které vzlétalo k hašení z Holešova. Celkem k požáru vyjelo pět cisteren a čtyři technická vozidla hasičů.

Po překonání těžkého terénu se na místo požáru dostalo několik desítek hasičů, dobrovolníků a lesních dělníků. Při průjezdu těžkým terénem došlo k zapadnutí dvou cisteren do bahna v lese u místní říčky. Tím byl zablokován průjezd pro další techniku a hasiči museli náročně natahovat dlouhé vodní vedení do prudkého kopce. Vyproštění hluboko zapadlé Tatry 6×6 trvalo přes dvě hodiny a podařilo se až za použití těžkého lesního traktoru.

Přímo k místu požáru se podařilo přijet pouze jedné cisterně T148, která použila jinou příjezdovou cestu. Okamžitě bylo nataženo několik proudů vody a hasiči se snažili alespoň o částečnou lokalizaci místa požáru. V tuto chvíli přiletělo na místo letadlo, které provedlo během následujících tří hodin několik náletů a shozů vody. Letecká hasičská služba byla v tomto případě nenahraditelná, přispěla k rychlé lokalizaci místa požáru a zabránila rozšíření plamenů na vzrostlý les.

Asi deset lesních dělníků a dobrovolníků se rozhodlo vykácet ve vzrostlém lese bezpečnostní pás proti zasažení velkých stromů. Postupně byla stometrová průrva prokácena na jedné straně požáru a později i na straně druhé. Práce v kopcovitém a hustém porostu byla nebezpečná, ale dělníci pospíchali k zabránění velkých škod.

Vlivem točivého větru se postupně požár rozšiřoval do okolí a zasáhl plochu asi 200 × 100 metrů. Teprve po třech hodinách intenzivních prací byla hlášena lokalizace místa požáru. Na místo přicházeli další dobrovolní hasiči a postupně se do kopce podařilo dostat potřebné množství vody na razantnější pozemní hašení. O kyvadlovou dopravu vody do přečerpávacích cisteren se starali dobrovolní hasiči, kteří za zdroj vody použili místní říčky v údolí.

Sílící vítr znovu zvedl plameny na několika místech požáru a hasiči museli rychle reagovat proudy vody. Celé místo zasažené požárem bylo postupně proléváno vodou a byla dohašována drobná ohniska požárů na pařezech a stromech.

Likvidační práce jsou odhadovány na celý dnešní den. Lesníci přijeli na místo také s několika traktory, kterými bude zasažená lesní půda rozhrabávána, prolévána vodou a postupně zavážena.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel našel místo vzniku požáru, kde zjistil stopy vedoucí k názoru, že požár byl založen nedbalostí nebo úmyslem neznámé osoby. Případ je nadále v šetření. Společnost Lesy ČR si předběžně vyčíslila škodu ve zničeném vzrostlém i mladém porostu na nejméně 100.000 Kč.

V blízkosti místa požáru jsou v současné době tři dětské letní tábory a několik obydlených domů. Zástupci táborů a obyvatelé byli informováni o požáru a o možnosti evakuace v případě přímého ohrožení. Hasičům se podařilo zabránit šíření plamenů a k evakuaci nemuselo dojít.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet