Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zdroj zápachu hasiči nenašli, žena si stěžovala na dýchací problémy

K úniku nebezpečné látky do ovzduší dnes hasiči vyjížděli do Kartouzské ulice v Brně. Lidé si stěžovali na dráždivý zápach nutící ke kašli. 

Hlášení hasiči převzali v 10.49 hodin, na místo vyjely jednotky ze stanic v Lidické a Zaoralově ulici. Po příjezdu hasiči zjistili, že zejména v přízemí několikapatrového domu je cítit slabý zápach.

Ženě z přízemního bytu, která si stěžovala na potíže s dýcháním, zavolali pomoc zdravotníků. Při monitoringu na chodbě domu i v bytě naměřili velmi slabou koncentraci neznámé látky v míře, která neohrožuje lidské zdraví, a odebírali vzorky.

K dalšímu odběru vzorků ovzduší velitel zásahu povolal tým chemiků z laboratoře školícího střediska HZS JmK v Tišnově. Prostory domu hasiči současně odvětrávali. Také chemici monitorovali ovzduší v domě a odebrali vzorky také z kanalizace na dvoře domu pro případ, že by zápach vycházel odtud.

Protože po odvětrání domu byl další monitoring zcela negativní, hasiči ukončili zásah. Odebrané vzorky ovzduší chemici odvezli k laboratorní analýze.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet