Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kus hasičů z New Yorku je ve Skalné na Chebsku

Dobrovolní hasiči města Skalná obdrželi v sobotu, 2. 6. 2012 při slavnostním aktu dary od amerických kolegů z města New York (FDNY).

Jedná se o zástavu FDNY a vyšívanou vlajku USA složenou v trojcípu (jakožto symbol a památku na kolegy hasiče, jenž se ze svého posledního zásahu ke svým rodinám již nevrátí) a také zdravici v podání velitele newyorských hasičů se jmény a hodnostmi všech hasičů, jenž zemřeli ve věžích obchodního centra při teroristickém útoku dne 11. září 2001.

Celou akci podpořil hejtman Karlovarského kraje Phdr. Josef Novotný, dále pak HZS Karlovarského kraje, Město Skalná, obec Neusorg (Bavorsko), hrad Vildštejn a sbory dobrovolných hasičů v okolí. Během dne proběhla ve Skalné Mše svatá a samotný slavnostní akt proběhl přesně v poledne. Na pódiu se vystřídali řečníci z politického života, zástupci kraje, města i hasičů. Poté byly předány atributy od newyorských hasičů. Dary předával zástupce ambasády USA, rada pro kulturní a tiskové záležitosti Robert Zimmerman.

Akce vznikla na popud občanů města Skalná, kteří chtěli skalenským hasičům poděkovat za práci a službu, jež pro své město vykonávají. Proto Miroslav Pumr, současný vlastník hradu Vildštejn, oslovil dopisem samotné hasiče v NY a na základě velice zajímavé korespondence byl dne 2. 6. 2012 ve Skalné (okr. Cheb), proveden samotný slavnostní akt.

Všechny předané dary, prapory i dopis od velitele FDNY jsou uloženy a vystaveny v prostorách hasičského muzea na hradě Vildštejn ve Skalné.

Roman Melničuk – SDH Skalná

Sdílet