Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel

Parkoviště u Avion Shopping Parku Avion v Brně bude v pátek 8. června od 9 hodin dějištěm krajské soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Na části parkoviště obchodního parku u křižovatky dálnic D1 a D2 v Dolních Heršpicích se v krajském klání poprvé společně utkají družstva jihomoravských profesionálních hasičů a týmy jednotek sborů dobrovolných hasičů, předurčených k zásahům u dopravních nehod. Profesionální hasiče budou reprezentovat družstva jednotlivých územních odborů HZS JmK z Blanska, Brna, Břeclavi, Hodonína, Vyškova a Znojma, zásahové jednotky SDH obcí a měst pak družstva z Adamova, Babic nad Svitavou, Drnholce, Klobouk, Velkých Opatovic a Žarošic. Každý tým tvoří čtyři členové soutěžního družstva (velitel a tři hasiči) a vedoucí družstva.

Atraktivní klání před očima veřejnosti se řídí platnými pravidly, jejich plnění prověří zručnost i odborné kvality všech soutěžících. Každý tým čeká zásah v některé z modelových situací po havárii jednoho nebo dvou vozidel, která po nehodě stojí na kolech, jsou převrácená na střeše či na boku, nebo jde o dvě havarovaná auta zaklíněná v různých pozicích do sebe. Havarované auto může být zaklíněno také o terénní či jinou překážku. Druh a rozsah nehody včetně polohy a zranění figuranta se členové týmu podle pravidel soutěže dozví až při zahájení zásahu. Při vyprošťování zraněného z havarovaného vozidla hasiči použijí hydraulické nářadí a pomůcky. Součástí zásahu bude rovněž zajištění havarovaného vozidla proti pohybu a požáru, rozhodčí budou hodnotit i poskytnutí první předlékařské pomoci zraněnému a jeho transport k vozidlu zdravotnické záchranné služby.

Na zásah včetně vyproštění zraněného mají hasiči časový limit 20 minut. Dosažený čas je ale pouze jedním z hodnotících kritérií. Porotci budou sledovat také odbornou způsobilost soutěžících, znalosti taktických postupů a předpisů, dodržování zásad bezpečnosti práce, ohleduplnost ke zraněnému a praktické uplatnění zásad první pomoci.

Soutěž se uskuteční jednokolově. Slavnostní nástup soutěžních týmů a rozhodčích bude v 9 hodin, soutěžní zásahy jednotlivých družstev mohou diváci sledovat od 9.30 hodin. Závěr s vyhodnocením soutěže a předáním cen je plánován na 17 hodin.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet