Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V červenci přišlo do muzea 80 jedničkářů

Devatenáct jedničkářů využilo od čtvrtka 27.7. do soboty 29.7 poslední možnost, kdy mohli zdarma navštívit Hasičské muzeum v Ostravě-Přívoze.

Celkem se počet jejich návštěv v červenci, kdy dárek muzea platil, vyšplhal téměř až k osmi desítkám premiantů nejen z Ostravy a okolí, ale i z dalších měst a koutů České republiky.

Červnové vysvědčení se samými jedničkami přinášeli ukázat hlavně čtvrťáci a páťáci. Některé zaujaly modely nejrůznějších hasičských aut, jiné rychlý záchranný automobil hasičů, který vozí vybavení k dopravním nehodám, například pro vyprošťování osob. Téměř všichni si rádi zapumpovali na historických stříkačkách a zatočili si i ruční poplašnou sirénou z poloviny minulého století. A vyzkoušeli si moderní zásahovou přilbu.

Mezi nejmladší zájemce o vše, co se týká historie požární ochrany, patřil v pátek osmiletý Viktor z Havířova. V září půjde do třetí třídy. Jemu se hlavně líbil rychlý záchranný automobil, malé plastové modely aut a hasičů. Podobně jako někteří další školáci se nezapomněl zapsat do knihy návštěv. „Líbilo se mi to a bylo to pro mě ponaučení,“ napsal pomalu a úhledně pod dohledem tatínka. Ten jako další dospělí, kteří během července doprovázeli premianty, platil pouze polovičku obvyklého vstupného. Všichni jedničkáři, kteří dali přednost historii požární ochrany před koupáním, dostali v muzeu po ukázání vysvědčení zdarma ještě druhý dárek – pexeso s hasičskou tematikou, samolepky a pohlednice.

Protože má muzeum v neděli a pondělí zavřeno, poslední možnost vyčerpat červencový dárek skončila už v sobotu. Muzeum má o prázdninách otevřeno stejně jako během roku – v pracovní dny od 9:00 do 17:00 hodin, v sobotu a o svátcích do 13:00 hodin.

Zájemci jej mohou najít v Zákrejsově ulici za katolickým kostelem v Přívoze (stojícím na náměstí Svatopluka Čecha). Muzeum je v dosahu tramvají, autobusů, trolejbusů i vlaků.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet