Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Začalo období polních požárů

Hasiči jsou denně zaměstnáni požáry ve volné přírodě i v lesích a do toho vstoupilo další požárně problematické období – čas sklizně obilovin, zemědělské úrody, stohování slámy a sena.

Zde je několik větších případů za poslední dny.

Dne 22. 7. 2006 v 17:45 hod. byli hasiči informováni o požáru zemědělského stroje na poli u Tlumačova. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Tlumačov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na poli u obce došlo k požáru zemědělského kombajnu.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit sám řidič a další kolegové z ostatních kombajnů. Celkem použili šest ručních hasicích přístrojů, ale vzhledem k rozsahu požáru to nebylo dostatečně účinné a na pole museli vyjet hasiči.

Už při příjezdu hasičů byla celá vnitřní technická část kombajnu v plamenech. Hasiči okamžitě natáhli vodní vedení a požár bleskově uhasili. Zásahem se podařilo zabránit zasažení celého stroje a také zabránit rozšíření požáru po poli a strništi.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Řidič kombajnu uvedl, že sklízel úrodu, nepozoroval žádnou závadu na voze a náhle vznikl požár v prostoru mlátícího bubnu. Požár způsobil škodu na stroji za 400.000 Kč. Příčinou vzniku požáru bylo tření na technických částech bubnu, kde se zachytilo mnoho tvrdých stébel pohanky. Při vývinu tepla došlo k požáru prachu i stébel a zasažení celé technické části kombajnu. Vlivem funkčního systému větrání se požár rychle rozšířil po celém stroji. Před plameny stačil řidič včas vyskočit a zachránit se.

Šest hasičských jednotek zasahovalo ve čtvrtek 27. 7. 2006 odpoledne v Kyjovicích na Opavsku u požáru pole, kde se pěstovala travina bojínek luční. Zemědělské družstvo Zagra, které mělo trávu na seno a semínko sklízet už za týden, vyčíslilo škodu zhruba na 70 tisíc korun.

Požár oznámil krátce po půl třetí odpoledne na operační středisko hasičů předseda družstva, který se vracel autem z jednání a oheň zahlédl. Na místo vyjela profesionální jednotka z Bílovce a pět dobrovolných jednotek z Kyjovic, Pusté Polomi, Hrabyně, Čavisova a Dolní Lhoty.

Hasiči nemuseli rozvinovat hadice, požár likvidovali přímo z cisternových automobilových stříkaček, které pomalu objížděly zasažené pole. Uhasit se jim podařilo požár zhruba během půlhodiny. Nakonec kvůli větší ochraně území před požárem povolali traktor s pluhem, který přeoral pole po celém obvodu.

Podle prvních informací začalo hořet uprostřed pole, kde nevede žádná cesta. Jako příčina jeho vzniku bylo stanoveno několik verzí, je ale vyloučeno samovznícení kvůli vysokým teplotám a extrémnímu suchu.

Dne 29. 7. 2006 ve 14:13 hod. byli hasiči informováni o požáru pole u Bařic na Kroměřížsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bařice a Kvasice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru pšenice na poli.

Už při příjezdu hasičů byla značná část pole v plamenech. Hasiči se snažili rychle lokalizovat místo požáru a zabránit dalšímu šíření plamenů. Na místo přijela i zemědělská technika, která začala oborávat pole. To přispělo k zabránění šíření požáru a k ochraně blízkého lesa. Požár se podařilo rychle lokalizovat a zabránit dalším škodám. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl plochu 5,5 ha a zničil vzrostlou pšenici těsně před sklizní. Způsobená škoda byla zemědělci vyčíslena na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další úrodu za 250.000 Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření s tím, že je prověřována verze nedbalostního jednání neznámé osoby nebo hra dětí.
Sdílet