Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistrovství záchranných týmů HZS Pardubického kraje a skupin IZS 2012 zná své vítěze

Dne 9. června se od 10 hodin kemp Šlechtův palouk vodního díla Pastviny proměnil v záchranné centrum – konal se zde nultý ročník Mistrovství záchranných týmů HZS Pardubického kraje a skupin IZS.

Pořadatelem byla MS vodní záchranná služba ČČK Pastviny. Spolupořadatelem pak Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje a členové SDH Orlickoústecka. Mistrovství se konalo pod záštitou hejtmana Pardubického kraje.

Pětičlenné týmy měly za úkol splnit hned několik disciplín:
Nejprve museli záchranáři projet na vodní hladině člunem slalom, který byl sestaven ze čtyř bójek v řadě za sebou. Po projetí slalomu musely soutěžící týmy provést zacouvání s člunem do ohraničeného a vymezeného prostoru, poté tým pokračoval k dalšímu stanovišti, kde musel zachránit postiženou osobu. Záchrana a naložení postiženého do člunu muselo být provedeno šetrně a s maximální ohleduplností.

Na dalším stanovišti provedl tým kardiopulmonální resuscitaci (kardiopulmonální resuscitaci je metoda, jejíž pomocí je oddalována klinická smrt a zamezuje se nevratným poškozením životně důležitých orgánů. Do kardiopulmonální resuscitace se řadí nepřímá srdeční masáž a plicní ventilace). Všechny týmy řešily stejnou situaci: postižený byl v bezvědomí, nedýchal, neměl srdeční akci, nekrvácel a byl bez úrazu. Na dalším stanovišti bylo simulováno ošetření postiženého a následný transport ke stanovišti zdravotnické záchranné služby.

Během závodu byl jednotlivým týmům měřen čas), sledována byla odbornost zásahu a za nesplnění úkolů byly uděleny trestné body.

Cílem této soutěže bylo předat si zkušenosti mezi jednotlivými skupinami v záchranářské činnosti a zvládnutí techniky jízdy s motorovým člunem.

Závodníci museli mít ve výbavě člun (vybaven dle plavebního řádu), neoprenové obleky, záchranné pomůcky, základní zdravotnické vybavení (vakuová dlaha, vakuová matrace, krční límec, zdravotnické šátky, nosítka, desky, folie, lékárničku).

A jak nultý ročník dopadl?

  1. místo – HZS hlavní město Praha
  2. místo – HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim, stanice Chrudim
  3. místo – HZS Královéhradeckého kraje, územní odbor Náchod
  4. místo – HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí, stanice Žamberk
  5. místo – HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice
  6. místo – HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí, stanice Ústí nad Orlicí
  7. místo – HZS Pardubického kraje, územní odbor Svitavy
  8. místo – Policie ČR
Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet