Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Semilská parnička ve Vysokém Mýtě

Vysoké Mýto v Pardubickém kraji patří mezi jedno z nejstarších a i hezkých měst v naší vlasti. A právě do tohoto krásného městečka se v sobotu 9.června 2012 rozjela parta nadšenců z SDH Semily I. se svou parní stříkačkou.

Po více jak dvouhodinové cestě se takřka dvacetičlenná skupina sester a bratrů se třemi auty dopravila na vysokomýtské náměstí, kde probíhali tak trochu nostalgické oslavy 130ti let od zprovoznění místní vlakové dráhy a i výročí 750ti let od založení města králem Přemyslem Otakarem II.

Lidičky v dobových šatech z let předválečných, stařičké motorky, auta i kola, zmenšenina nákladního vlaku, který povozil bezpočet dětí i dospělých a naleštěná historická hasičská auta, ruční hasičská stříkačka, čtyři parní stříkačky z let 1904 – 1912 a mezi nimi i ta semilská.

V krásném, slunečném prostředí půvabného vysokomýtského náměstí byl cítit klid, pokoj a slyšet bylo klapání stařičkých parních strojů a jejich píšťal. Občas, tu a tam, projel nějaký ten majitel staré motorky, aby bylo vidět, že je nejen hezká, ale i její jízdní vlastnost se zachovala. I parní stříkačky ukázali, že byť jim je již trochu více, některé letos dokonce slaví rovnou stovku, taky ještě jsou plně funkční a do starého železa dozajista nepatří a snad by mohli i konkurovat dnešním moderním. Jen jsou trochu náročnější na obsluhu a trochu těžší. Vždyť ta semilská váží 2.400 kilogramů. Skupinka semilských paromilů si i posléze prohlédla místní muzeum, které v těchto dnech též žilo párou, parními stroji a vzpomínkou na železniční trať, která městem prochází a jak jsem jíž výše uvedl.

Hezký slunečný den, krásné prostředí s vlídnými lidmi a městem, toto příjemné, pak v pozdních odpoledních hodinách musela naše semilská skupinka opustit, naložit parní stříkačku a vyrazit na zpáteční cestu k rodné domovině.

Touto cestou bychom chtěli poděkovat panu Jiřímu Farskému ze Semil za zapůjčení kontejnerové Avie, bez které by bylo nemyslitelné takovouto cestu podniknout a prožít takovýto nádherný den, děkujeme.

Ladislav Bruckner
místostarosta SDH Semily I.

Sdílet