Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lukáš Novák a Josef Vlk mistry Evropy v TFA. Neztratili se ani ostatní Češi, týmy mají zlato a bronz

Začátkem června se již tradičně stává německý Mönchengladbach evropským centrem hasičského zápolení v TFA. Ne jinak tomu bylo i letos ve dnech 8. a 9. 6. 2012, kdy se na závody o kontinentálního mistra vydala i oficiální reprezentace generálního ředitelství HZS ČR.

„Celá výprava odcestovala autobusem z Hlučína a měla jen ty nejvyšší cíle. Vždyť Lukáš Novák z HZS Pardubického kraje je úřadujícím evropským šampionem již 4 roky po sobě. Další reprezentanti jeli obhájit vítězství ve věkových kategoriích – Jaromír Barcuch HZS Olomoucký kraj v kategorii nad 55 let a Josef Vlk HZS Zlínský kraj v kategorii do 50 let,“ říká bratr Lukáše, Jiří Novák.

Za slunečného počasí a 20°C se jako první z favoritů postavil na trať právě Lukáš. „Vzhledem k tomu, že jsem neměl možnost porovnávat časy z jednotlivých sekcí s ostatními kvalitními závodníky, protože všichni startovali až po mně, tak nebyl prostor k taktizování. Nenechal jsem nic náhodě a od prvních vteřin jsem to napálil na maximum,“ říká Lukáš Novák.

Až s odstupem času a dostupnosti jednotlivých výsledků je patrné, jak bylo letošní Mistrovství Evropy vyrovnané. Domácí borec Joachim Posanz totiž ještě před čtvrtou disciplínou vedl před Lukášem o 5 s. „Posledním úkolem byl výběh do výškové budovy do 16. nadzemního podlaží a právě zde se rozhodlo o držiteli titulu nejtvrdší hasič Evropy. Německý reprezentant zaostal o 14 s, což Lukášovi bohatě stačilo k vítězství,“ popisuje detailně zápolení Jiří Novák.

„Schody už jsou o hlavě. Nesmíš si připustit, že bys na vteřinku polevil, protože to je konec. Jsem rád, že jsem ze sebe po třech disciplínách dokázal vyždímat poslední zbytky fyzických a i psychických sil, a pohár vezu zase domů. Už jsme si na sebe zvykli,“ dodává se smíchem a šťastný Lukáš Novák.

Nyní se chystá Lukáš Novák ještě na závody v Banské Bystrici a pak si prý trochu odpočine. „Další kontrolní závod mé výkonnosti bude IRONFIREMAN v Praze, jako tradičně na začátku září. Vrcholem sezony 2012 jsou bezesporu Světové hasičské hry v australském Sydney, kterých bych se rád zúčastnil. Uvidíme, jak to ale vše dopadne hlavně s financemi,“ říká Lukáš Novák.

Jan Semerádt z HZS LBK soutěžil jak v závodě jednotlivců, tak byl posilou českého týmu ve štafetách. „Ve své věkové kategorii jsem obsadil třetí místo, celkově jsem byl ze 131 závodníků třináctý,“ popisuje Jan Semerádt. Jak dodává, vzhledem k času, který mohl věnovat tréninku, je s umístěním spokojený.

HZS Pardubického kraje ještě dobře reprezentovali bratři Mikulečtí, kdy Jiří byl na 14. a Ladislav na místě 20.

V případě Josefa VLKA z HZS ZLK se jedná o zkušeného matadora domácích i mezinárodních soutěží v těchto extrémních hasičských disciplínách, ověnčeného množstvím medailí a titulů.

Z minulosti připomeňme například zlatou příčku na Světových policejních a hasičských hrách 2009 ve Vancouveru, stříbro z New Yorku 2011 nebo rok 2010 a týmový bronz na hrách, které pořádala Jižní Korea. Seznam jeho sportovních úspěchů by asi zabral mnoho dalších řádků a zcela jistě nebude konečný.

V Mönchengladbachu soutěžil Josef v kategorii M 45 (věková kategorie na 45 let), kde časem 07:16 minut vybojoval prvenství. Tento skvělý čas ho také zařadil na celkově 12. místo ze 131 soutěžících borců. Vzhledem k náročnosti jednotlivých disciplín považuje sám Josef toto umístění za vynikající osobní úspěch.

O tom, že Česká republika patří k velmoci TFA, svědčí fakt, že v celkovém pořadí se v první dvacítce závodníků umístilo hned 14 hasičů z ČR. To ještě dokresluje umístění v pořadí štafet:

  1. Czech TFA team I. (Koutník, Zobaník, Přecechtěl, Novák)
  2. TFA team Göttingen
  3. Czech TFA team II. (Vlk, Haderka, Semerádt, Kubin)
  4. Czech TFA team III. (Mikulecký, Plodr, Nečas, Rozenkranc)

Foto: Jiří Novák

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet