Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Postup dorostenek z Petrovic u Blanska na Mistrovství Republiky

Dne 19. května proběhla v Doubravici nad Svitavou okresní soutěž dorostu, ze které v kategorii dorostenky-jednotlivkyně postoupila do krajské soutěže z prvního místa Daniela Ševčíková, z druhého místa Leona Vašíčková obě z SDH Petrovice a z místa třetího Kristýna Nečasová z SDH Těchov.

Naší nadějí byl i dorostenec Petr Kováč, jenž nakonec také postoupil jako náhradník za zraněného závodníka. SDH Petrovice tedy reprezentoval blanenský okres v kraji třemi ze šesti závodníků. I přes nepříliš vydařené počasí se krajské kolo dorostu uskutečnilo 10. června na městském stadionu v Hustopečích za podpory řady fanoušků nejen z řad našich hasičů.

Všichni tři reprezentanti se soutěže dorostu zúčastnili poprvé, patřili tedy k nejmladším závodníkům. Při své premiéře se ale nenechali vůbec zahanbit. Na deštěm smáčené dráze vybojovala Leona Vašíčková 1. místo v běhu na 100m s překážkami a 2. místo v dvojboji. Test z požární ochrany, jenž je také součástí soutěže, napsala bezchybně. Daniela Ševčíková dosáhla 2. místa v běhu na 100m, 3. místa v dvojboji a taktéž zvládla bezchybně test. Petr Kováč soutěžil ve stejných disciplínách a skončil na 10. a 5. místě s bezchybným testem.

V celkovém hodnocení soutěže v kategorii dorostenky se pak umístila Leona Vašíčková zaslouženě na 1. místě a Daniela Ševčíková na 3. místě ze třinácti závodnic reprezentujících jednotlivé okresy Jihomoravského kraje. Druhé místo v této kategorii obsadila Tereza Lysoňková z SDH Hroznová Lhota okres Hodonín. Mezi dorostenci-jednotlivci pak Petr Kováč skončil na pěkném 4. místě ze čtrnácti chlapců, zůstal tak ale bohužel těsně před branami postupu na republikové kolo.

Zato naše nadějné dorostenky si jistě splnily nejen svůj sen, ale i sen nás vedoucích a všech členů sboru. Díky skvělým výkonům, jež v neděli předvedly na krajském kole, postoupily na kolo celorepublikové. To proběhne 7. a 8. července v Sokolově. Děvčata, poté co v okresním kole reprezentovala náš sbor, v krajském kole náš okres, budou nyní reprezentovat Jihomoravský kraj právě na Mistrovství ČR v požárním sportu v kategorii dorostenky-jednotlivkyně.

Sbor dobrovolných hasičů má v naší malé obci Petrovice nedaleko Blanska dlouholetou tradici. Jeho zájem spočívá hlavně v práci s mládeží. Postup mezi ty nejlepší z celé republiky je proto pro nás všechny velkým úspěchem a radostí. Leoně, Daniele i Petrovi patří obrovské poděkování za úsilí, které vložili do krajské soutěže. Holkám přejeme hodně štěstí a úspěchů v Sokolově.

Jan Filouš

Sdílet