Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jihomoravském kraji do rána čerpali zatopené sklepy

Kvůli bouřkám s prudkým deštěm hasiči v Jihomoravském kraji od včerejších 17 do dnešních 7 hodin vyjížděli ke 32 zásahům k čerpání vody 

Po podvečerních zásazích k uvolnění vozovek a zatopených sklepů v Rousínově na Vyškovsku hasiči až do ranních hodin čerpali vodu na jihu kraje. Na Břeclavsku zasahovali na 10 místech okresu, nejvíc – 20 zásahů – měli na Hodonínsku.

Na Břeclavsku hasiči zasahovali s čerpadly v Hustopečích, Kobylí, Krumvíři, Břeclavi, Poštorné a Valticích. Právě ve Valticích byli přivoláni k čerpání vody z penzionu, do kterého zatékala voda z laguny o rozloze 200 krát 20 metrů. Také na dalších místech voda kromě sklepů a garáží zaplavovala také komunikace a na vozovky zanášela bahno.

Na Hodonínsku hasiči nasazovali čerpadla k uvolnění zatopených sklepů a dalších prostor v Kyjově, Kostelci, Miloticích, Mutěnicích, Lužici, Dubňanech, Prušánkách a ve Svatobořicích – Mistříně. Na některých místech kvůli vracejícím se bouřkám a lijákům zasahovali opakovaně.

Například v Kyjově kanalizace nestačila pojmout nápory vody a voda kromě sklepů zaplavila Komenského třídu. Na vozovce vytvořila jezero v celé šířce komunikace a v délce zhruba 100 metrů. Na dvou místech města hasiči zachraňovali i zatopená auta. Kromě čerpání vody monitorovali také stav řeky Kyjovky, jejíž hladina prudce stoupala a do rozlití vodního toku zbývalo jen 30 centimetrů.

V Mutěnicích voda kromě zatopených sklepů na vozovku v Brněnské ulici zanesla deset centimetrů bahna. Zatopené vinné sklepy hasiči odčerpávali v Prušánkách. Ve Svatobořicích – Mistříně až do ranních hodin bojovali se záplavou sklepa, ve kterém voda přitékající ze sousední laguny vystoupala až do výše jednoho metru.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet