Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční drama se šťastným koncem

Pracovnici linky SOS a psycholožce HZS Zlínského kraje se podařilo zabránit sebevraždě mladého muže.

Dne 1. 8. 2006 v 00:21 hod. byli hasiči informováni o pokusu sebevraždy v Kunovicích.

Všemu předcházel telefonát na tísňovou linku 112, který byl přijat na centru tísňového volání ve Zlíně těsně před půlnocí. Operátor přijal hovor od muže, který oznámil, že je v nouzi a hodlá skončit se životem.

Operátor linky 112 okamžitě kontaktoval linku SOS Zlín, kde se muže v nouzi ujala odbornice na krizové situace. Muž se začal postupně svěřovat se svými existenčními problémy a na lince komunikoval přes hodinu.

Mezitím byli o případu informováni hasiči, zdravotníci a policisté. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a automobilovým žebřem. Operační důstojník povolal na pomoc také psycholožku HZS Zlínského kraje.

Po příjezdu záchranářů na místo bylo zjištěno, že na 25 metrů vysoký sloup u vlakového nádraží v Kunovicích vylezl mladý muž, který měl v úmyslu spáchat sebevraždu. Všichni záchranáři se drželi stranou a očekávali výsledek komunikace mezi mužem, pracovnicí linky SOS a psycholožkou HZS Zlínského kraje.

Po hodině vyjednávání muž slezl asi do poloviny sloupu, kde už bylo možné komunikovat i ze země. Postupně mu byl sebevražedný úmysl rozmluven a v 01:05 hod. ze sloupu slezl úplně. Na zemi se ho ujala psycholožka HZS Zlínského kraje, která s ním hovořila dalších asi třicet minut. Po celkovém zklidnění byl muž předán do péče zdravotnické záchranné služby, když si sám přál hospitalizaci.

Psycholožka ocenila práci odbornice z linky SOS, která měla zásadní vliv na úspěch celé akce. Sama také ocenila neagresivní a nerepresivní přístup záchranářů a policistů, který mohl ovlivnit celkový výsledek.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet