Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S příchodem silných dešťových srážek začaly první výjezdy zlínských jednotek k zásahům

Hlášený příchod bouřek provázených silnými dešťovými srážkami a přívalovými dešti si s příchodem večerních hodin vynutil první lokální výjezdy jednotek požární ochrany na čerpání vody.

20:16 hodin

Hlášeno zaplavení sklepu rodinného domu v obci Koryčany na Kroměřížsku. Na místě zasahuje jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Koryčany. Hasiči provádí odčerpávání vody.

21:08 hodin

Jednotka profesionálních hasičů stanice Slavičín spolu s místní jednotkou sboru dobrovolných hasičů byla vyslána na ulici Osvobození ve Slavičíně, kde byl hlášen průnik vody z kanalizace do interiéru prodejny supermarketu. Jednotky řeší vzniklou situaci.

22:19 hodin

Operační středisko přijalo oznámení o pádu stromů v obci Koryčany. Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Uherské Hradiště, která po svém příjezdu provedla jejich odstranění.

22:53 hodin

Jednotka dobrovolných hasičů obce Hulín byla vyslána k čerpání vody v prostoru přečerpávací stanice.

23:18 hodin

K provedení monitorování hladiny potoku a odstranění překážek z jeho koryta vyjela jednotka dobrovolných hasičů obce Halenkovice na Zlínsku.

23:21 hodin

Na žádost starosty obce Kvasice na Kroměřížsku vyjela jednotka místních dobrovolných hasičů k monitorování situace, kdy začala stékat voda z blízkého kopce.

23:43 hodin

Na základě oznámení o zaplavování cesty v části Otrokovice – Kvítkovice vyjela jednotka profesionálních hasičů stanice Otrokovice.

Po příjezdu na místo hlášené události bylo zjištěno, že část komunikace z Otrokovic směrem na Napajedla je zaplavována vodou z blízkých vyvýšených pozemků a příkopů podél komunikace, kde došlo k zablokování kanálových vpustí. Voda zaplavovala pozemek louky a následně i blízkého průmyslového areálu, který se nacházel pod úrovní komunikace.

Na místo byly vyslány posilové jednotky dobrovolných hasičů z Otrokovic, Kvítkovic a Napajedel. Velitel zásahu si také vyžádal výjezd pracovníků Správy a údržby silnic, kteří na zaplavované komunikaci rozmístili dopravní značení upozorňující projíždějící řidiče na vzniklé nebezpečí. Ve spolupráci s přítomnou policejní hlídkou byl kontaktován pracovník zasaženého průmyslového areálu, který zabezpečil jeho zpřístupnění a součinnost při řešení vzniklé situace.

Zasahujícím hasičům se také podařilo zprůchodnit kanálovou vpusť a omezit průtok vody do areálu. Situace na místě zásahu se také zásadně zlepšila po přechodu dešťových srážek, kdy došlo k omezení množství přitékající vody a snižování výšky hladiny v areálu. Tyto skutečnosti následně umožnily odeslat jednotky z místa zásahu, ponechána byla pouze jednotka dobrovolných hasičů obce Napajedla.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet