Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zachráněný muž putoval rovnou do cely

K neobvyklému případu záchrany člověka vyjížděli profesionální hasiči z Frýdku-Místku v úterý 1. 8. 2006 brzy ráno do obce Sviadnov. Prvotní informace od Policie České republiky totiž hovořila o muži, visícím na okapu restaurace U Šimla.

O nějakém podroušeném hostovi restauračního zařízení ale nemohla být ani řeč, protože objekt je právě v rekonstrukci.

Po příjezdu na místo s jednou cisternovou stříkačkou a automobilovým žebříkem s dosahem 37 metrů krátce po půl šesté ráno hasiči zjistili, že hubený, odhadem dvacetiletý mladý muž se křečovitě drží na okapovém svodu v místě esovitého prohnutí pod vodorovným okapovým žlabem, zhruba ve výšce čtyř až pěti metrů nad zemí, neschopen pohybu ani jedním směrem. Způsobil si to v okamžiku, když si přehodil nohu v rozšířeném místě mezi okapovým svodem a zdí na druhou stranu, a ta se mu zaklínila. Na okapu visel zřejmě delší dobu a byl ztuhlý.

Hasiči mu během necelých několika minut ochotně pomohli dolů po vysunuté plošině a pak jej předali policistům, kteří už měli připravena želízka.

Na přítomnost podivného individua v tričku, kraťasech a botaskách upozornil policii jeden ze zaměstnanců firmy Hutní montáže, která má sídlo jen kousek od restaurace. I když tu visel delší dobu, jeho malá hmotnost a také nové okapy mu pomohly v tom, že se s ním neutrhly a nezřítil se na zem. O pomoc však s největší pravděpodobností nikoho nevolal.


Jiná jednotka z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, tentokrát ze stanice v Karviné, zase vyjížděla v pondělí 31. 7. 2006 večer (po půl osmé) k záchraně desetileté dívenky, která vylezla na stříšku nad vchodem do panelového domu v Karviné-Ráji a bála se zpět dolů. Stříška přitom nebyla nad zemí vysoko. „Nevím, zda tam holčička vylezla sama, či s pomocí kamarádů, ale byla notně vystrašená a vůbec nevěděla jak dolů. Možná by to zvládla s pomocí dětí i dolů. Tak jsme jí pomohli my. Byl to naštěstí jen jednoduchý zásah,“ řekl velitel jednotky.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet