Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár finského domku ve Veřovicích vznikl od lednice

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v noci na pátek 15. 6. 2012 v obci Veřovice (okres Nový Jičín) u požáru v rodinném domku (finském), kde hořelo v kuchyni a obývacím pokoji. Za požár mohla závada na lednici. Škoda byla odhadnuta na 200 tisíc korun, hasiči svým rychlým zásahem uchránili před ohněm majetek za jeden milion korun.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno v pátek před půl třetí. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Novém Jičíně a jednotka dobrovolných hasičů z Veřovic. Požár uhasili během deseti minut.

Lednice nebyla zas až tak „stará“, byla vyrobena „teprve“ v roce 1999. Majitelé ale dva dny před požárem zpozorovali, že se nepravidelně zapínala a vypínala. To by mohlo být varováním pro další uživatele starších chladicích zařízení, aby si je včas vyměnili za nové (a jistě úspornější.

Při požáru bylo zničeno vybavení v kuchyni a obývacím pokoji, byly taktéž zničeny polystyrenové podhledy a zplodiny hoření pronikly i do dalších místností. Včasným zásahem majitele a hasičů se podařilo zabránit přenesení požáru na dřevěný strop a dále do podkroví.

Manželku majitele rodinného domku v noci vzbudilo (jak sama uvedla) světlo z kuchyně. Ze zadní části lednice šlehaly plameny. S manželem vyběhli ven, zavolali hasiče a manžel se snažil hasit pomocí vody ze zahradní hadice, což se mu částečně podařilo ještě před příjezdem hasičů. Nadýchal se ale zplodin hoření, hasiči jej předali rychlé záchranné službě. Sanitka jej odvezla do nemocnice v Novém Jičíně.

Po bližším ohledání místa požáru vyšetřovatelem HZS MSK byla jako příčina požáru určena technická závada na elektroinstalaci lednice.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet