Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár hospodářského stavení v obci Stříbrnice

Ve 22:18 hodin dne 15. 6. 2012 byl operačnímu středisku zlínských hasičů oznámen požár stodoly v lokalitě pasek u obce Stříbrnice u Uherského Hradiště.

Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Uherské Hradiště, společně s jednotkami dobrovolných hasičů obcí Stříbrnice, Buchlovice, Nedakonice, Osvětimany a Boršice. Jako první na místo požáru dorazila jednotka hasičů obce Stříbrnice, bezprostředně následovaná profesionálními hasiči. Už při příjezdu bylo vidět jasnou záři a následně i intenzivní plamenné hoření zasaženého celodřevěného objektu hospodářského stavení. Samostatně stojící objekt, vedle něhož bylo uskladněno palivové dřevo, byl požárem zasažen v celém svém rozsahu. Po zahájení hasebního zásahu byly jednotky upozorněny majitelem na přítomnost propan butanových tlakových lahví ve vnitřní části objektu. I přes intenzivní hašení nebylo možno objekt zachránit, na místě zůstaly pouze silně zuhelnatěné prvky dřevěné nosné konstrukce.

V průběhu zásahu se na místo dostavil vyšetřovatel požárů z Uherského Hradiště, který spolu s přítomnými policisti, zahájil úkony prvotního šetření a ohledání místa. Ohledání prostoru hospodářského stavení bylo komplikováno vrstvou silně zuhelnatěných zbytků stavebních konstrukcí, částí střešní krytiny a uložených materiálů a zařízení. Vnitřní prostor byl také silně zakouřen a trosky stále žhnuly. Vzhledem ke světelným podmínkám a stavu požářiště bylo rozhodnuto, že další šetření na místě události proběhne v dopoledních hodinách dne 16. 6. a to i s využitím psa pro detekci přítomnosti hořlavých kapalin na požářišti.

Škoda vzniklá požárem byla majitelem odhadnuta na 100.000,– Kč. Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření HZS a PČR. Prověřovány jsou především verze nedbalostního nebo úmyslného jednání.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet