Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidace úniku ropných látek do řeky Bečvy ve Vsetíně

Dnes před osmou hodinou ranní si občané procházející po břehu řeky Bečvy, u sídliště Ohrada, všimli, že se po hladině řeky šíří mastné skvrny tmavé barvy. O svém zjištění bezprostředně informovali operační středisko hasičů ve Zlíně.

Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů stanice Vsetín se dvěma zásahovými vozidly a speciálním přívěsem určeným k zásahům na úniky nebezpečných látek.

Po příjezdu na místo události bylo velitelem zásahu zjištěno, že se na vodní hladině, asi jeden metr od břehu, šíří mastná skvrna. Provedeným průzkumem proti směru proudu bylo zjištěno, že z jedné z kanálových vpustí, kde ústí potok do řeky Bečvy, vytéká neznámá tmavá látka. Zasahující hasiči následně zřídili tři záchytné body, ve kterých instalovali sorpční hady ze speciálních materiálů. Dva záchytné body byly u ústí potoka do řeky Bečvy a jeden byl zřízen asi o 100 metrů níže po proudu řeky.

Po odebrání vzorků zachycené kapaliny bylo zjištěno, že se jedná o motorový olej.

V průběhu prováděného zásahu naší jednotkou přítomní policisté zjistili, že v části sídliště Ohrada, u areálu základní školy, byl z lávky přes potok shozen kovový sud o objemu asi 50 litrů s motorovým olejem. Plášť sudu byl při pádu z cca.10 metrů na zem poškozen a motorový olej volně vytékal do potoka a byl unášen k toku řeky Bečvy.

Na místo události byli také velitelem zásahu povoláni zástupci správce povodí řeky a města Vsetín. Hasiči zajišťovali místo události až do příjezdu specializované firmy na likvidaci nebezpečných látek.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet