Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sraz Matýskářů v Dolní Poustevně byl letos devátý, na místě bylo 27 jednotek

A bylo to tu po deváté opět – sbory z celé České republiky trávily víkend v Dolní Poustevně na Srazu Matýskářů.

Přípravy začaly už ve čtvrtek a v pátek 6. července, kdy sraz oficiálně začal, bylo vše do puntíku hotovo a už se čekalo jen na příjezd matýsků.

Hned v pátek jsme si užili disco pod širým nebem a ani déšť a bouřka nám nezkazily náladu. V sobotu ráno přijížděly poslední sbory, dohromady tedy bylo na místě 27 jednotek, z toho mělo 25 s sebou i matýska a po celém čtverci se pohybovalo více jak 220 účastníků.

K vidění ale nebyli pouze Matýsci – přijela k nám taky jedna Tatra 813, 1 Praga Golden, 4 Avie DA 30, VW Sharan a Ford Transit.

V 10:00 se zahájil sraz na kterém nás přivítal velitel sboru a starosta města. Po uvítání se hned připravovala první soutěž což byl hod startérem.

Soutěží se letos zúčastňovalo i více žen než roky předtím a házely více než skvělé výsledky. Protože šlo o něžné pohlaví, neměly těžký startér ale o trošku lehčí píst. Žena z SDH Bynovec dokázala hodit neuvěřitelných 5,80 metrů.

Chlapům samozřejmě zůstal jejich startér, se kterým SDH Velký Šenov a SDH Bečov hodili 4,40 metrů a tak je čekal rozstřel který určil vítěze.

Výsledky hodu startéru jsou tedy následovné

  1. místo SDH velký Šenov s 4,40 metry
  2. místo SDH Bečov také s 4,40 metry
  3. místo SDH Velká Bukovina.

Mezitím se u hasičské zbrojnice jeden člen z každého sboru pokoušel zdolat lezeckou stěnu. Nejlépe se to povedlo SDH Velká Bukovina a až nahoru se dostal za 23,06 vteřin, za ním lezec z SDH Nelahozeves to zvládl za 28,08 vteřin a jako 3. nejrychlejší byl lezec z SDH Bečov.

A než jsme se otočili byla připravená další disciplína a to přeprava rezervy.

Trať byla zákeřná ale každému se bez problémů podařilo dostat rezervu až do cíle.

Nejrychleji to zvládl SDH Velký Šenov s časem 27,98 hned za patama měl SDH Želízy s časem 29,47 a jako další se za nimi umístil SDH Plesná který to zvládl za 30,52 vteřin. Opět se k nim přidaly i ženy. Ty z SDH Bynovec zvládly trasu za 48,60 vteřin.

Čas se neúprosně hnal kupředu a tak si všichni došli na oběd a připravili se na spanilou jízdu, která byla naplánovaná na 13:30 a opravdu se bylo na co dívat.

Po celé dopoledne bylo krásné počasí, poté se ale zatáhlo a v Lobendavě nás chytil déšť a bouřka. Všichni se ale i nadále bavili dál. Na „čtverec“ se sice většina účastníků vrátila úplně mokrá, ale náladu to nezkazilo.

Sice se zpožděním, ale přece se konala další soutěž a to Faktor strachu. Několik soutěžících našlo odvahu ochutnat housku se speciálním obsahem. Náš vítěz byl z SDH Věcov a s touhle dobrotou se vypořádal za 1:15. Počasí se drželo a tak se rychle připravila štafeta a začalo se běhat.

Nejvíc se na konečné překvapení na konci každé dráhy těšili hoši z SDH Věcov. Trasu zvládli jako 1. za krásných 50,93 vteřin, hned za ně se tlačil SDH Proboštov s časem 51,34 vteřin a jako 3. nejrychlejší zdolal trať SDH Plesná.

Všichni se již těšili na večerní zábavu, ale ještě zbývala poslední soutěž a to tahání Matýska. Vše se tedy přesunulo na asfaltovou cestu a mohlo se začít tahat.

Největší siláky si pěstují v SDH Proboštov – dotáhli Matýska do cíle za skvělých 19,24 vteřin. Druhé nejsilnější mají v SDH Bečov – Matýska utáhli za 19,49 vteřin a 3. SDH Labská Stráň to zvládl za 19,80 vteřin.

Bylo tedy po všem a zábava nebrala konce. Závěrečné vyhodnocení proběhlo v neděli v 11:00.

Nejdále to k nám měl SDH Věcov se svými 264 kilometry, nejstarším Matýskem, který byl vyroben již v roce 1964, se chlubí SDH Lužec nad Vltavou. To nekrásnější ocenění vůbec – Miss Matýsek – získal SDH Labská Stráň.

Máme tedy po všem, teď zbývá jen čekat na příští rok na již 10. SRAZ MATÝSKÁŘŮ ČR. A protože to bude jubilejní 10. ročník, chtěli bychom pozvat všechny sbory, které se kdy srazu účastnily ať už s Matýskem nebo bez.

Samozřejmě na závěr patří velké poděkování mediálnímu partnerovi, portálu POŽÁRY.cz. Také velice děkujeme městskému úřadu Dolní Poustevna a všem dalším sponzorům. Díky patří také všem organizátorům, kteří se celý víkend věnovali zdárnému průběhu akce. Děkujeme také všem účastníkům a těšíme se na příští rok.

SDH Dolní Poustevna

Sdílet