Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Příboře hořely dva domky

Čtyři hasičské jednotky likvidovaly v noci na pátek 4. 8. 2006 požár méně komfortního domku, užívaného k bydlení, a dřevěné chaty v Příboře na Novojičínsku. Celková škoda činí zhruba 130 tisíc korun.

Požár v Bezručově ulici byl oznámen na operační středisko hasičů zhruba dvě hodiny po čtvrteční půlnoci. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně a tři dobrovolné jednotky z Příbora, Kopřivnice a Štramberka – celkem sedm cisternových stříkaček.

Hasiči na místě zjistili, že hoří starší jednopodlažní zděný domek o základně 8 × 5 metrů a má již propadlou sedlovou střechu. Před příjezdem jednotek se oheň rozšířil i na sousední dřevěnou chatku o základně 5 × 5 metrů, také se sedlovou střechou. Hasiči požár likvidovali třemi vodními proudy. K zásahu použili také nastavovací žebříky.

Jednotkám se podařilo požár lokalizovat za necelou hodinu po příjezdu na místo zásahu, likvidace trvala do čtyř hodin rána. U většího domku zbyly již jen obvodové zdi, komín a zbytky ohořelých střešních trámů, menší dřevěná chatka byla ohněm zasažena jen částečně. Za zděným domkem shořela kůlna. Kvůli kontrole požářiště zůstala na místě do pátečního rána místní dobrovolná jednotka.

Škoda na větším objektu byla odhadnuta na 100 tisíc korun, na menším na 30 tisíc korun. Příčina požáru není přesně známa. Hasičský vyšetřovatel stanovil dvě verze, na kterých se „podíleli“ uživatelé většího domku – nedbalost nebo technická závada. Podle první verze si vařil uživatel polévku na elektrickém vařiči, odnesl si ji do vedlejší místnosti a zapomněl vařič vypnout. Před půlnocí odešel pryč z domku. Požár tak mohlo způsobit sálavé teplo vařiče. Druhou verzí je nevhodné napojení vařiče na prodlužovací kabel, schovaný za sedačkou plnou oblečení a dek.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet