Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Jablunkova se připravují na mistrovství republiky ve vyprošťování

JSDH Jablunkov již delší dobu cvičí vyprošťování osob z havarovaných vozidel nejen na reálné dopravní nehody ale i na soutěže.

Minulý rok se na krajské soutěži v Hlučíně umístili s velmi dobrým výsledkem, letos již soutěž vyhráli. Za HZS postoupili z Hlučína na mistrovství republiky hasiči ze stanice Třinec.

Tyto dva hasičské sbory si často navzájem pomáhají, na každý výcvik jednotky z Jablunkova přijde alespoň jeden profesionální hasič z Třince, sleduje celé dění, a pak jim řekne, co je špatně či co udělat jinak.

Nyní se hasiči připravují na mistrovství České republiky. Já osobně jsem už hodně krát dělal hasičům z Jablunkova figuranta, i na fotkách které jsou pod textem.

Nejednou, když jsem ležel zaklíněný v tom autě, jsem se zamýšlel, jaké tu musí být, když to není cvičení, ale realita. Nevnímáte jen to, co k vám mluví hasiči, ale samozřejmě i hluk, který vychází ze stříhání části auta, když se k vám snaží dostat, což určitě zraněné osoby, které se bojí o svůj život, ani trochu neuklidňuje, ba naopak.

Velikou podporou je zdravotník, který je celou dobu s vámi, uklidňuje vás a snaží se vás zabezpečit. Hasičům z Jablunkova i z Třince budeme držet palce. Věřím, že se určitě oba sbory umístí na MČR v první trojce.

Antonín Byrtus

Sdílet