Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po dopravní nehodě cisterny došlo k proražení nádrží

V 07:56 hodin byla operačnímu středisku hasičů Zlínského kraje oznámena dopravní nehoda cisterny převážející palivo na komunikaci mezi Bystřicí pod Hostýnem a Loukovem. Podle oznamovatele došlo také k poškození nádrží a úniku nafty. Přítomnost zraněných osob nebyla hlášena.

Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Bystřice pod Hostýnem posílená jednotkou stanice Valašské Meziříčí s kontejnerovým a zásahovým vozidlem. Na místo byl také povolán velící důstojník směny ze Zlína.

Na místě bylo zjištěno, že po sjetí soupravy tahače s připojeným cisternovým návěsem pro přepravu paliva z vozovky, došlo k jeho najetí na betonový mostek na krajnici silnice a narušení těsnosti jedné z komor návěsu a také palivové nádrže samotného tahače. Souprava zůstala částečně na vozovce, kterou blokovala a částečně zapadla do měkkého podloží vedle krajnice. Z poškozených nádržní vytékala nafta, která kontaminovala okolní zeminu. Vzhledem ke skutečnosti, že nedošlo k převrácení soupravy a k rozsáhlejšímu narušení těsnosti cisterny návěsu spojeným s masivnějším únikem nafty, podařilo se zasahujícím jednotkám rychle zamezit dalšímu vytékání paliva do okolí vozidla. Množství uniklé nafty bylo odhadnuto asi na 100litrů.

Po zabezpečení místa nehody v součinnosti s policisty, zastavení úniku nafty a zajištění vozidla proti vzniku požáru byl s majitelem soupravy konzultován další postup pro celkovou likvidaci události. Na místo byla povolána další cisterna k přečerpání převáženého paliva, vozidlo odtahové služby a sanační firma na odstranění kontaminované zeminy. O vzniku události byli také informování zástupci odboru životního prostředí města Bystřice pod Hostýnem.

V 10:55 hodin bylo zahájeno přečerpávání paliva z poškozené cisterny, které trvalo až do dvanácté hodiny polední. V 14:00 hodin se na místo dostavilo vozidlo odtahové služby a pracovníci sanační firmy, kterým bylo místo události, po dohodě s majitelem a pracovníky odboru životního prostředí předáno. Následně se jednotky po celodenním zásahu vrátily na své stanice.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byl v místě dopravní nehody zastaven provoz.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet