Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Déšť a bouřky zaměstnávaly hasiče, padaly stromy a auta zůstávala uvězněna ve vodě

Jednotky požární ochrany během středy 20. června 2012 zasahovaly u celkového počtu 448 všech událostí. (Dlouhodobý průměr činí 294 událostí denně).

Hasiči během středy poskytli dvojnásobek technických pomocí ve srovnání s denním průměrem, a sice 295 (denní průměr činí 149).

Technické zásahy byly nejčastěji spojené s likvidací následků bouřek a dešťů jako je čerpání vody ze zatopených sklepů a odklízení spadaných stromů a ulámaných větví.

Nejvíce událostí evidujeme v Jihočeském kraji (85) a kraji Plzeňském (82).

Na všech zásazích se podílelo 602 jednotek požární ochrany, z toho 343 jednotek PO Hasičského záchranného sboru ČR.

Při všech zásazích bylo zachráněno 19 lidských životů a 30 osob bylo před hrozícím nebezpečím evakuováno.

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
 .


V odpoledních hodinách bouřka řádila na Prachaticku, kde od 14:00 do 14:16 hodin hasiči vyjeli k pěti událostem. Všechny události byly ve městě Volary. Ve třech případech se jednalo o čerpání vody ze sklepa domů, dvakrát hasiči odklízeli spadlý strom. U těchto událostí zasahovali dobrovolní hasiči obce Volary a profesionálové ze stanice Prachatice a z jednotky HZSP SŽDC.

Po 16. hodině se bouřka přesunula na Českokrumlovsko, kde hasiči odklízeli popadané stromy na třech místech, a to v Rychnově nad Malší (16:02 hodin), Perneku (16:19 hodin) a Dolní Dvořiště (17:14 hodin).

Volarští hasiči vyjeli okolo 22. hodiny ještě k dalším dvěma čerpáním vody ze sklepů domu – Soumarská ulice a Tovární ulice ve Volarech.

Mezi 22. a 23. hodinou likvidovali následky deště a bouřky také profesionální hasiči ze stanice Křemže a jednotky SDH obcí Holubov a Třísov v okolí Holubova a Křemže na Českokrumlovsku.

Největší bouřka však byla na Českobudějovicku, kde déšť doslova spláchnul jihočeskou metropoli. Zde přibližně od 22. hodiny přejíždějí jednotky profesionálů ze stanic České Budějovice a Suché Vrbné a z jednotky HZSP SŽDC společně s jednotkami SDH obcí Hrdějovice, Boršov nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou, Radostice, Borovany, Borek, Lišov, Žabovřesky od jedné události ke druhé.

Hasiči bojují především s vodou, která protéká do domů a bytů. Čerpají vodu ze zaplavených sklepů, na několika místech odklízejí popadané stromy. Hodně zasažena byla obec Hrdějovice, zásahy evidují českobudějovičtí hasiči v centru města (např. Dukelská, Lidická, Mánesova, Skuherského, U Černé věže, nám. Přemysla Otakara II.,…) a pak v části města u sídliště Vltava (např. Krčínova, Husova,…)

Táborsko zasáhla bouřka po 23. hodině. V tuto chvíli hasiči ze stanic Tábor, Soběslav a z jednotky SDH obce Chýnov řeší tři události: odklízejí spadlé stromy v Zárybničné Lhotě a Nové Vsi a řeší valící se bahno na silnici v obci Nuzbely.

K 23:30 hodině nejsme schopni přesně spočítat, kolik zásahu hasičů si – především na Českobudějovicku – dnešní bouřka vyžádala. Jedná se řádově o desítky událostí, momentální odhad je okolo 70.

Řada událostí je však stále ve „frontě k řešení“. A vzhledem k stále trvajícímu dešti je možné, že počet bude v průběhu noci stále narůstat.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje


Ve středu 20. června 2012 zasáhly bouřky Plzeňský kraj. K první události související s bouřkou vyjeli hasiči ze Sušice přesně 21:00 hodin. Do 11:00 hodin dopoledne následujícího dne vyjeli hasiči Plzeňského kraje téměř stopadesátkrát. Nejvíc událostí bylo na území města Plzeň.

Z celkového počtu vyjeli hasiči více jak stokrát čerpat vodu, především z výtahových šachet, sklepů a garáží. V Plzni voda zaplavila mimo jiné prostory kostela, kuchyni kojeneckého ústavu, suterén domova důchodců, sportovní halu ZŠ, výtahovou šachtu exekutorského úřadu, suterén autosalónu Porsche.

Větší škody voda způsobila v kotelně Zdravotního ústavu města Plzně a děkanátu Lékařské fakulty UK. V Plzni museli hasiči ve dvou případech vytáhnout z hluboké laguny osobní auto a zachránit uvnitř uvězněné osoby. Povrchová voda znečistila i vodu v několika studnách, hasiči museli vodu odčerpat.

V důsledku bouřky a silného větru se lámaly větve a padaly stromy. K těmto událostem vyjeli hasiči téměř padesátkrát. V obci Prádlo u Nepomuka se po úderu blesku rozlomil vzrostlý strom a padl na rodinný dům.

Strhl elektrické vedení a poničil zeď budovy. Na chatu spadl strom v obci Klášter.

Dvě osobní auta skončili pod stromy v Klatovech a v Plzni. Naštěstí se v budovách ani v autech nikdo nenacházel. Popadané stromy přivodili komplikace i hasičům jedoucím k zásahu.

Jednotka z Rokycan na cestě do obce Smědčice, kam byla povolána k odčerpání vody, musela nejprve ze silnice odstranit strom.


Praze krátce před půlnocí vykolejil kvůli stromu na trati osobní vlak číslo 19041, na místo museli vyrazit hasiči.


I když Olomouckým krajem v noci ze středy 20. na čtvrtek 21. června přešly bouřky, déšť a silný vítr, hasiči zasahovali pouze u dvou událostí.

V souvislosti s vydatným deštěm, bouřkami a větrem zasahovali profeisonální hasiči z Olomouckého kraje v noci ze středy 20. června na čtvrtek 21. června 2012 pouze u dvou výjezdů.

V prvním případě se jednalo o spadlou část stromu na komunikaci mezi Unčovicemi a Mezicemi. Událost byla ohlášena v 3:42 hodin.

Ve druhém případě se jednalo o spadlou větev před vchodem do Urgentního příjmu Šumperské nemocnice. Událost byla ohlášena v 6:00 hodin.

Jiné výjezdy jsme v Olomouckém kraji neřešili.

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje


V průběhu noci zasahovali hasiči na Vysočině u 16 technických pomocí. Ve většině případů odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejčastěji zasahovali hasiči na Jihlavsku a Žďársku. Všechny události se obešly bez zranění osob.

Před půlnocí přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina hlášení o pádu stromu na střechu rodinného domu na ulici Fibichova v Jihlavě. Jihlavští profesionální hasiči vzrostlý smrk odstranili a střechu provizorně opravili.

Stromy z komunikací odstraňovaly jednotky například u Malého Beranova, Vysoké Lhoty, Ujčova nebo Štěpánova nad Svratkou.

Nejvíce událostí (11) evidujeme mezi půlnocí a druhou hodinou v noci. Později se situace začala pomalu uklidňovat.

kpt. Ing. Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina


Ani v Ústeckém kraji se hasičům nevyhnuly zásahy spojené s deštěm při bouřce, ve 23:47 bylo na linku tísňového volání oznámeno, že v domě v Touženíně (okres Louny) je 40 cm vody a stále přitéká. Na místo vyjela dobrovolná jednotka ze Smolnice. Hasiči vodu odčerpali v 0:50.

Ve 23:50 Jednotka HZS ÚK ze stanice Louny vyjela do Husovy ulice v Lounech, odkud bylo hlášeno, že voda teče do domu a jiskří elektřina. Hasiči na místě zjistili, že kvůli ucpaným kanálům na střeše domu se voda dostala do rozvodů a došlo ke zkratu. Hasiči vypnuli elektřinu ve třech bytech. Na místo byli povoláni energetici.

43 minut po půlnoci na linku tísňového volání bylo oznámeno že v Cítolíbech okres Louny teče paní do domu voda zásuvkami a soused má zahradě jezero. Na místo vyjela dobrovolná jednotka Cítolíby. Hasiči na místě v ulici Skladatele Kopřivy v Cítolíbech zjistili, že se vytvořily dvě laguny.

Jednu odčerpali plovoucím čerpadlem a druhou proudovým čerpadlem. Voda byla odčerpána ve 2:22.

por. Ing. Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje


Bouřka a silný déšť, který se ve středu 20. června 2012 ve večerních hodinách prohnal přes území Středočeského kraje, působil nejvýraznější problémy na Rakovnicku a Kutnohorsku.

Středočeští profesionální hasiči ve spolupráci s jednotkami sborů dobrovolných hasičů zasahovali od středečního odpoledne a v průběhu dopoledne čtvrtečního u celkem 100 událostí.

Hasiči ve většině případů likvidovali popadané stromy na komunikace, odčerpávali vodu, zajišťovali odtoky ze zaplavených lokalit apod.

K dalším událostem Středočeští hasiči stále vyjíždí, zejména v souvislosti se zaplavením sklepních prostor objektů.

mjr. Mgr. Libor Pospíšil
krajský vyšetřovatel požárů
HZS Středočeského kra­je

Sdílet