Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jazyková bariéra komplikovala vyšetřování požáru, řidič byl ze Srbska

Dvě minuty po šesté hodině večerní byl na operační středisko hasičů Zlín oznámen požár kamionu, ke kterému mělo dojít na hlavní komunikaci za výjezdem z obce Starý Hrozenkov.

Operační důstojník vyslal na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Uherský Brod, posílenou jednotkami dobrovolných hasičů obcí Starý Hrozenkov a Bánov. Jako první dorazila jednotka hasičů ze Starého Hrozenkova, která zjistila, že hasební zásah prováděl již řidič kamionu a požár se mu podařilo lokalizovat. Jednotky provedly konečnou likvidaci požáru, kontrolu vozidla a jeho zabezpečení proti opětovnému hoření.

Po příjezdu vyšetřovatele požárů bylo zjištěno, že v průběhu jízdy řidič kamionu, po upozornění dalších účastníků silničního provozu, zaregistroval kouř vycházející z motorového prostoru tahače.

Vozidlo zastavil a za použití jednoho hasicího přístroje začal vzniklý požár v motorovém prostoru hasit. Následně soupravu odstavil na volné ploše u hlavní komunikace a za použití dalšího hasicího přístroje požár lokalizoval.

Od svého příjezdu na místo události se vyšetřovatel požárů musel potýkat s nečekaným problémem – jazykovou bariérou. Jednalo se totiž o dopravce ze Srbska. Kombinací srbštiny, angličtiny a češtiny se vyšetřovatel snažil zjistit všechny podklady pro zadokumentování události a okolnosti, které předcházely vzniku požáru. Toto se mu nakonec také úspěšně podařilo.

Provedeným šetřením bylo zjištěno, že ke vzniku požáru došlo v důsledku vznícení cizího materiálu v prostoru bloku motoru a výfukového potrubí. Včasným hasebním zásahem ze strany řidiče bylo zabráněno vzniku škody. Hodnota uchráněného majetku byla vyčíslena asi na 5 000.000,– Kč.

Provedení hasebního zásahu řidičem vozidla znovu také potvrdilo opodstatněnost ručních hasicích přístrojů ve výbavě vozidel.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet