Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vykolejený motorák v Praze a usmrcená žena ve Všenorech

Dne 20. 6. 2012 krátce před půlnocí došlo v Modřanech k nehodě osobního motorového vlaku Regionova, který narazil do spadlého stromu a následně jedním vozem vykolejil.

Za vyvrácení stromu a jeho pád na koleje může rozmar počasí, které přineslo během večera a noci na celém území republiky silné bouřky, doprovázené nárazovým větrem, nevyhnula se tomu ani Praha.

K nehodě byla povolána Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, Policie ČR a jednotka HZS SŽDC Praha ze stanice Chodovská, která vyjela s technikou CAS K 25 Liaz a TA Tatra.

Po příjezdu na místo případu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o najetí vlaku na spadlý strom, vlak po nárazu vykolejil, ale stačil ještě ujet po pražcích zhruba 100 metrů. Cestovalo v něm celkem 5 osob, nikomu se naštěstí nic nestalo.

Drážní hasiči nejprve provedli zajištění místa, dále pomocí motorové pily odstranili zbytky vzrostlého stromu z dopravní cesty, poté nasvítili místo zásahu a vyčkali do příjezdu vyšetřovatelů Drážní inspekce a SŽDC. Jakmile byla událost zadokumentována, bylo přistoupeno k nakolejení motoráku pomocí hydraulického nakolejovacího zařízení Hoesch.

Vzhledem k tomu, že byl k místu vykolejení špatný přístup, bylo přistoupeno k prořezání křovin a vyndání potřebných prostředků z technického automobilu přes zábradlí zpevňovací zdi železničního náspu, vše bylo pak po kluzkém, rozbahněném terénu po nočním vydatném dešti vyneseno do kolejiště.

Samotný proces nakolejování trval několik desítek minut a v 03.45 byl dán velitelem zásahu pokyn k odjezdu zpět na základnu.

Příčina nehody je jasná, škoda na motoráku je odhadnuta na 150 tisíc korun, škoda na kolejovém svršku bude taktéž vysoká, protože došlo k devastujícímu poškození několika desítek kusů pražců, které bude nutné vyměnit, aby mohla být trať zprovozněna.

Jen několik desítek minut po návratu z vykolejeného motoráku a uvedení techniky do výjezdového stavu vyjela jednotka HZS SŽDC Praha na nahlášený střet vlaku s osobou, který se odehrál v traťovém úseku Dobřichovice – Všenory na Praze západ.

K případu vyjela CAS K 25 Liaz a velitelská škodovka s drážním vyšetřovatelem mimořádných událostí. Po dostavení se jednotky na místo bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o střet starší ženy s dosud nezjištěným vlakem. Na místě již zasahovala posádka ZZS Trans Hospital Řevnice, její lékař konstatoval vzhledem k devastujícím poraněním u ženy smrt.

Po zadokumentování události a ukončení šetření provedla jednotka drážních hasičů ve spolupráci s přivolanou pohřební službou odstranění lidských ostatků z kolejiště, které poté očistila tlakovou vodou a desinfekčním prostředkem. Po dobu vyšetřování byla zcela vyloučena kolej, kde se nacházelo tělo, provoz na železnici byl veden pouze po jedné koleji, což na této frekventované trati způsobilo zpoždění několika vlaků. Při očistě kolejiště byl pak provoz na velmi krátkou dobou vyloučen i na druhé koleji.

Jestli byl skutečně příčinou této tragické smrti vlak, je předmětem dalšího šetření Policie ČR a vyšetřovatele SŽDC.

Sdílet