Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení „NÁKLAD 2012“ se konalo ve Vodňanech

Hasičský záchranný sbor Strakonice pořádal ve čtvrtek dne 21. června 2012 ve Vodňanech v prostoru železniční stanice v ulici Nádražní plánované taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) pod názvem „NÁKLAD 2012“.

Cvičení předcházela celá řada příprav, počínaje zpracováním dokumentace, přes společné porady se zúčastněnými složkami IZS a nácviky až do čtvrtečního rána, kdy vše vyvrcholilo vlastním provedení celé akce.

Již od ranních hodin probíhaly na místě samém praktické přípravy k zahájení cvičení. Před osmou hodinou se začali scházet diváci v podobě žáků místních základních a středních škol, kterých se nakonec sešla dobrá třístovka. V 8:15 hodin bylo vše připraveno a nic nebránilo tomu, aby jeden ze zúčastněných voláním na tísňovou linku 112 oznámil vznik mimořádné události – z poškozené železniční cisterny uniká nebezpečná chemická látka, která intoxikuje dvě osoby, které se právě nacházejí v její blízkosti. Touto rozehrou bylo zahájeno cvičení, jehož tématem byla záchrana osob a likvidace následků úniku nebezpečného „NÁKLADU“ v podobě bezvodného fluorovodíku.

Jako první se na místo zásahu dostavila se svými vozidly jednotka HZS Vodňany. Velitel zásahu provedl prvotní průzkum a po jeho vyhodnocení a rozdělení úkolů se rozběhla celá škála činností, vedoucích jednak k záchraně intoxikovaných a zraněných osob a dále k zastavení úniku fluorovodíku z poškozené cisterny. Rovněž byly varovány osoby vyskytující se v blízkosti mimořádné události.

Vzhledem k rozsahu cvičení se na řešení události spolu s HZS Vodňany dále podíleli dobrovolní hasiči z Vodňan a Pražáku. Svoji činnost prováděla i Policie ČR při vytváření uzávěry okolí místa zásahu a zdravotnická záchranná služba se postarala o naše „zraněné“. Vzhledem k místu události byli do akce rovněž zapojeni i drážní hasiči HZS ŠŽDC. O práci měli postaráno také ekologové. Situaci řešil odbor životního prostředí MěÚ Vodňany, z krajské úrovně dále ČIŽP a rovněž ekologové z oblasti SŽDC a ČD CARGO. Z budějovické stanice profesionálních hasičů přijela výjezdová skupina chemického průzkumu. Důležitou součástí cvičení bylo provedení varování a tísňového informování obyvatelstva v dotčené části města pomocí místního informačního systému, které nám zajistila Městská policie.

Námět, cíl a stanovené úkoly taktického cvičení byly dodrženy a splněny, včetně činnosti všech složek IZS na místě zásahu. Poznatky získané při cvičení budou použity pro další zkvalitnění výcviku, odborné přípravy a součinnosti mezi složkami IZS v rámci města Vodňany.

Věříme, že i přítomným divákům se akce líbila. Vodňanští tak měli možnost detailně nahlédnout pod pokličku náročné činnosti HZS i dalších zúčastněných složek IZS.

Text: plk. Ing. Ota Šmejkal, ředitel HZS Strakonice

Sdílet