Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stanovické schody – IV. ročník

Dne 12. října 2006 od 10:00 hod. bude probíhat dnes již tradiční běh do schodů na Stanovické přehradě.

Pamětníci vědí, že pořadatelé, snad aby závodníci nepropadli panice, zpočátku tvrdili, že je těch schodů 300. Ale našli se takoví mladiství borci, kteří dokázali i za běhu počítat. A ti zjistili, že je schodů ve skutečnosti o 16 více. Dodnes se vedou spory, zda je těch 16 schodů, které jsou navíc, dole nebo nahoře. Je to zásadní rozdíl – a každý, kdo si ty schody vyběhnul, to ví. Naštěstí je trať i v závěru lemována zábradlím, a tak mohou běhat nejenom nohy, ale i ruce závodníků, jak je vidět na dokumentárních videozáznamech. Trať končí kandelábrem, kterého se musí každý závodník dotknout. Někteří jazykové tvrdí, že je tam pro jistotu. Rozeběhnutý závodník by mohl snadno přeběhnout silnici a spadnout do přehrady.

Soutěž byla vždycky připravena dobře. Také jí vždycky přálo počasí, i když někdy déšť visel na vlásku. Věříme, že počasí bude soutěži přát i letos. Tradičně ji organizují stanovičtí dobrovolní hasiči a také letos ji sponzoruje sdružení Český hasič, jehož představitelem (a také nepřehlédnutelným soutěžícím) je Tonda Minarský. Soutěžícím změří před i po soutěži krevní tlak i pulz děvčata z karlovarské nemocnice. I dokument jim na požádání vyhotoví. Soutěžící i diváci jsou dobře zabezpečeni i po stránce materiální. Aby netrpěli hlady a nezůstali na suchu, je zde otevřen také prodejní stánek. Pod schody, samozřejmě.

Zveme všechny příznivce netradičních sportů a dobré zábavy. Přijďte a zúčastněte se. Podmínkou pro účast v soutěži je členství v SDH či v HZS. Nebo se přijďte jenom pobavit a povzbudit své favority. Ve Stanovicích uvidíte vítěze, ale neuvidíte poražené. Protože všichni, kdo seberou odvahu a schody vyběhnou, jsou vítězi. V prvním ročníku se například na stupních vítězů ocitla celá rodina Bučkova. Včetně maminky a dcerky. A syn zde předběhnul tatínka, a ten mu to po čase i prominul. Nejlepší zaznamenaný čas je 1.13 min. I ceny jsou hodnotné. Vítěz bude dekorován zlatou dlažební kostkou, dostane pusu od sestřičky a úsměv od Jirky Bučka. Ten mu navíc ještě potřese rukou.

Dotazy volejte – panu Jiřímu Bučkovi, stanice Karlovy Vary (723 389 488) – panu Františku Klauzovi, SDH Stanovice (602 407 691)
Sdílet