Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitelé přišli kvůli požáru již o třetí objekt v krátké době

Dne 22. 6. 2012 v 15:20 hodin byl na operační středisko HZS Zlínského kraje oznámen požár rodinného domu v obci Stříbrnice na Uherskohradišťsku. Podle oznamovatele bylo viditelné plamenné hoření ve vnitřní části přízemí objektu.

Majitelům, kteří přišli v nedávné době vinou požáru o další dvě nemovitosti, včera shořela i rekreační chata. V noci byl objekt pod dohledem policistů, aby zamezili vstupu nepovolaným osobám.

nprap. Milena Šabatová, Policie ČR

Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Uherské Hradiště se dvěma zásahovými vozidly posílená jednotkami dobrovolných hasičů obcí Stříbrnice, Nedakovice, Osvětimany a Boršice.

Už při příjezdu prvních jednotek na místo události bylo patrné intenzivní plamenné hoření větší části objektu. Bližším průzkumem bylo zjištěno, že požárem byla zasažena garáž, střešní a půdní prostory navazujícího jednopodlažního rodinného domku o půdorysu cca. 20 × 15m a plamenné hoření se dále šířilo na stropní konstrukce obytného podlaží.

Provedeným zásahem se jednotkám podařilo, asi po hodině od oznámení události, požár lokalizovat a zabránit jeho rozšíření na obytnou část domu. Zvýšená spotřeba vody si vyžádala doplňování zásahových vozidel formou kyvadlové dopravy od hydrantu z obce Boršice. Hydranty pro doplňování vody přímo v obci Stříbrnice se ukázaly jako nefunkční.

V průběhu hasebního zásahu se na místo dostavil vyšetřovatel požárů z Uherského Hradiště, který spolu s přítomnými policisty, zahájil úkony prvotního šetření a ohledání místa.

Vzhledem k prováděnému hasebnímu zásahu, stavu požářiště a následně i zhoršeným světelným podmínkám bylo rozhodnuto, že další šetření na místě události proběhne v ranních hodinách dne 23. 6. 2012 a to i s využitím psa pro detekci přítomnosti hořlavých kapalin na požářišti.

Škoda vzniklá požárem byla majitelem předběžně vyčíslena na 900.000,– Kč. Hasebním zásahem byly uchráněny hodnoty v řádu 500.000,– Kč. Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření HZS a PČR.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet