Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pokračují v odstraňování následků dešťů

V souvislosti se srážkami a poryvy větru hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli na desítky míst k odstraňování vyvrácených stromů a větví, čerpání zatopených prostor a dalším zásahům.

Šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů odpoledne zasahovalo v Drnholci, kde po prudké bouřce bylo zaplaveno několik sklepů rodinných domů. Hasiči také čerpali vodní lagunu a odstraňovali spadlý strom. Ke spadlým stromům hasiči vyjížděli i v Brně a na Brněnsku. V krajském městě např. do Bezručovy ulice, dále na ulici Studánka, Dunajská ve Starém Lískovci a Jasanová v Jundrově. V Nádražní ulici po 18. hodině odstraňovali následky pádu stromu, který se ulomil na ulici Bašty, zdemoloval střechu restaurační terasy a větve poškodily auto zaparkované na ulici Nádražní. Na Brněnsku hasiči odstraňovali stromy a větve z komunikací v Syrovicích a Ořechově.

K čerpání zatopených sklepů a suterénních prostor hasiči vyjížděli také v Brně. Sklepy domu odčerpávali v Purkyňově ulici v Králově Poli, ve Vídeňské ulici čistili ucpanou kanalizační vpusť, k čerpání jezera dešťové vody v prohlubni u nákladní rampy vyjížděli také do obchodního domu Bauhaus v Heršpické ulici. Ve Vyškově hasiči odčerpávali lagunu v Sídlišti Osvobození, jezero na dvoře rodinného domu v Nosálovské ulici. Kanalizační vpusť čistili v Dědické ulici.

V okresu Blansko hasiči odstraňovali stromy a větve z komunikací v Gellhornově ulici v okresním městě, v Šebrově, Adamově a v Kunštátu-Sychotínu.
V Brně hasiči vyjížděli k čerpání vody ze sklepení a archívu Krajského soudu v Husově ulici a lagun v Hutařově ulici v Králově Poli a v Poznaňské ulici v Žabovřeskách. Ke zřícené štítové zdi domu vyjížděli do Havránkovy ulice v Dolních Heršpicích. Vyvrácený strom, který spadl na osobní vozidlo, hasiči odstraňovali v Černého ulici v Bystrci.
Na Brněnsku hasiči vyjížděli k čerpání sklepa v Babicích nad Svitavou, stromy odstraňovali v Nedvědici a v ulici 1. máje v Oslavanech, kde strom také ohrožoval sloup veřejného osvětlení.
Na Břeclavsku hasiči čistili ucpaný okap domu v Dlouhé ulici v Pohořelicích. Pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů vyjelo k čerpání vody ze zatopené provozovny v Rybářské ulici v Rakvicích, kde voda v hale i na nádvoří dosahuje do výšky cca 15 centimetrů.
Na Vyškovsku hasiči čistili od bahna komunikaci v Drnovicích a čerpali vodu ze zatopených skladů a šaten SK Drnovice. Vodu čerpali také v ulici Ve Mlýnku ve Vyškově.
Na Znojemsku hasiči odstraňovali strom z vozovky u Litobratřic.

V Brně čerpali vodu ze zatopeného sklepa a venkovních výkopů v Plovdivské ulici v Žabovřeskách, v Hrnčířské ulici v Králově Poli ořezávali větve ohrožující chodce a v Hradecké ulici v Králově Poli odstraňovali vyvrácený strom, který zatarasil dva jízdní pruhy. V Neužilově ulici v Bohunicích odčerpávali vodu z šaten, vodní jezero na ploše desítek čtverečních metrů likvidovali v objektu Finančního úřadu v ulici Cejl v Zábrdovicích. V Srbské ulici hasiči vyprošťovali vozidlo Škoda Favorit, pod jehož zadním kolem se propadla část podmáčené a rozkopané vozovky a vznikla v ní prohlubeň 1,5 × 1,5 metru. Ve Slámově ulici v Černovicích hasiči z vozovky odstranili vyvrácený strom. Krátce před 18. hodinou byli hasiči znovu přivoláni do budovy Krajského soudu v Husově ulici, kam opět pronikala voda. Protože se však jednalo jen o mělké kaluže, na jejichž likvidaci technika HZS nestačí, nezasahovali.
Na Brněnsku hasiči v Sokolnicích čerpali vodu ze sklepa nádraží a odstraňovali stromy spadené do potoka, ve Veverské Bítýšce v ulici Pavla Perky čerpali sklep rodinného domu a uvolňovali čističku odpadních vod, v Babicích nad Svitavou vyčerpali zatopený sklep mateřské školy. V Ořechově hasiči čerpali sklep ve Výstavní ulici, odstraňovali vyvrácené větve a pročistili zdejší kanalizaci.
Na Blanensku hasiči čerpali vodu z čistící stanice, v Olešné odstranili strom z vozovky. V Bezručově ulici v Blansku zasahovali proti hrozbě přelití potoka Sloupečník přes silnici do objektu integrované střední školy. Přehradili vytvářející se lagunu, odčerpávali ji a pročistili kanalizaci.
Na Břeclavsku hasiči čerpali vodu ze zatopeného sklepa domu v Husově ulici, v Podivíně čerpali sklepy prodejny a pneuservisu v Komenského ulici. Vodu ze zatopených garáží odčerpávali v Lidické ulici v Břeclavi.
Ve Vyškově hasiči odpoledne vyjížděli na Smetanovo nábřeží k čerpání sklepa zatopeného spodní vodou.
Sdílet