Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

ROZHOVOR: Mladí hasiči se chystají do Sokolova na finále hry Plamen 2012

Letošní ročník hry Plamen v požárním sportu mládeže slaví čtyřicáté výročí. A poprvé za čtyřicet let pořádání hry Plamen se republikové finále poběží v Karlovarském kraji. Mistrovství republiky mladých hasičů a dorostenců je připravené na začátek července na stadionu v Sokolově.

Po krajských kolech už jsou známí zástupci kraje do republikového šampionátu. V kategorii žáků bude reprezentovat družstvo SDH Horní Slavkov, mezi dorostenkami SDH Jáchymov a mezi dorostenci SDH Útvina.

Jejich soupeři pak budou vítězové krajských kol z celé republiky. V Sokolově na stadionu FK Baník se tak střetne patnáct nejlepších týmů starších žáků, dorostenek a dorostenců.

Mistrovství začíná ve středu 4. července odpoledne, kdy závodníci z družstev starších žáků zahájí šampionát závodem požární všestrannosti. Ten jediný se neběží v areálu Baníku Sokolov, ale v okolí města Březová.

Od čtvrtečního rána pak začnou tréninky na další disciplíny a mistrovství oficiálně zahájí nástup družstev ve 13 hodin. Poté už se naplno rozeběhnou jednotlivé soutěže. V sobotu a v neděli vystřídají starší žáky na sokolovském stadionu družstva dorostu, jejich nástup je připraven na sobotu od 13 hodin.

Historie hry Plamen sahá do roku 1972. Mladí hasiči tak už čtyřicet let soupeří ve štafetách dvojic, štafetách 4×60 metrů s překážkami nebo v závodu požární všestrannosti a samozřejmě v královské disciplíně v požárním útoku.

Letošní jubilejní mistrovství, pro Karlovarský kraj navíc výjimečné svou premiérou na území kraje, kdy ani v minulosti, kdy Karlovarský a Plzeňský kraj byl společný jako západočeský, tak republiková kola byla jen na území dnešního Plzeňského kraje, slibuje zajímavý a napínavý souboj. Průběžné výsledky z krajských ukazují, že v Sokolově závodníci předvedou skvělé časy a soupeření důstojné republikového finále.

Uspořádat oficiální mistrovství by nebylo možné bez výrazné podpory Karlovarského kraje, města Sokolov, Chodov, Březová a dalších významných partnerů z řad dalších měst a obcí kraje a také sponzorů z řad firem a společností v kraji.


Na zorganizování letošního mistrovství republiky v požárním sportu mládeže se poprvé podílí hasiči z Karlovarského kraje. Přípravný výbor mistrovství vede starosta Sboru dobrovolných hasičů Chodov Ladislav Zapf, který v rozhovoru přiblíží průběh příprav této nejvýznamnější události pro družstva mladých hasičů.


Za čtyřicet let existence hry Plamen a republikových finále je to letošní poprvé na území Karlovarského kraje. Proč u nás nikdy předtím nebylo?

Je to dané hlavně tím, že Karlovarský kraj je velmi mladý. I v minulosti, kdy jsme byli společně s plzeňskými kolegy jeden Západočeský kraj, tak mistrovství byla na území dnešního Plzeňského kraje. Tenkrát se to ale takhle nedělilo, prostě to bylo na západě Čech.

Když začal Karlovarský kraj fungovat samostatně a stejně tak samostatně začala pracovat okresní a krajské sdružení hasičů u nás v kraji, muselo si nejprve najít svou pozici. Pořádat republikové kolo není nic snadného a ústředí z Prahy neudělí pořadatelství někomu, kdo není připravený.

Původní žádost na pořadatelství mistrovství byla už na loňský ročník, právě kvůli tomu, že nebyl kraj dostatečně připravený, běžel se loňský šampionát v Ostravě. A letos je jubilejní čtyřicátý, čímž je ještě významnější.

Kdo se tedy na přípravě mistrovství podílí?

Bylo nutné dát dohromady přípravný výbor, tým lidí, kteří pod dozorem členů ústředí připraví všechny úkoly. V týmu, který má do deseti členů, jsou zkušení hasiči z Chodova, Jáchymova či Plesné a dalších sborů, kteří mají bohaté zkušenosti s pořádáním dětských soutěží.

Například kolegové z Březové společně se starostou města kompletně zajistili přípravu závodu požární všestrannosti právě u nich v Březové. Příprava celého mistrovství je ale pochopitelně jiná liga než všechny dosavadní závody a je potřeba zajistit mnohem více věcí.

Kdy se s přípravou začalo?

V podstatě už před dvěma lety, kdy se rozhodlo, že mistrovství bude u nás v kraji. Ta opravdu intenzivní příprava pak běží poslední tři čtvrtě roku, nyní už se finišuje.

Výbor se schází pravidelně, kontrolují se úkoly, z těch už hotových ale často vyplynou další úkoly, navíc se stále vymýšlí něco nového. S klidem ale můžeme říct, že to hlavní je připravené a mistrovství v Sokolově bude.

Pochopitelně jako všechny akce, ať už sportovní nebo kulturní, stojí na penězích. Je mistrovství mladých hasičů finančně náročné?

Nejde srovnávat mistrovství hasičské mládeže s jinými šampionáty, kam proniká komerce. Pořád je to dětská soutěž. Přesto se v rozpočtu jedná o statisícové částky. Tím, že požární sport není a věřím že nikdy nebude komerční záležitostí, je nutné hledat podporu jinde.

Velkou měrou pomohl Karlovarský kraj, který uvolnil na pořádání mistrovství částku 300 tisíc korun. Další peníze jsme pak získali jako dar od řady obcí a měst v kraji nebo od samotných sborů dobrovolných hasičů, na financování se podílí také několik soukromých subjektů formou sponzorských darů.

Starosta města Chodov Josef Hora navíc také dokázal sehnat sponzorsky všechny poháry pro soutěžící a to poháry velmi netradiční ve srovnání s předchozími ročníky. Budou z růžového porcelánu v ozdobných pouzdrech. Výhodou je rovněž to, že dobrovolní hasiči ze sborů napříč krajem chtějí pomáhat a například technickou četu tak zajistí bez nároku na odměnu.

A nesmíme zapomenout ani na HZS Karlovarského kraje, které nám výrazně pomáhá ať už technikou a materiálně nebo poskytnutím potřebných lidí především pro specializované činnosti.

Můžete shrnout, co všechno musel výbor přichystat?

Především místo pro konání mistrovství. Díky vstřícnosti správců areálu Baníku v Sokolově jsme vše potřebné našli právě na sokolovském stadionu včetně potřebného zázemí.

Důležité bylo rovněž zajistit pro závodníky, rozhodčí a pořadatele ubytování a jídlo, to se podařilo v sokolovských základních školách, samozřejmě poháry a ceny pro vítěze a asi sto dalších úkolů.

Je nutné připravit se na každou eventualitu, na stadionu musí být vše k dispozici, od překážek přes stany a technický materiál až po cisterny s vodou.

Pozvete na závody veřejnost?

Pochopitelně budeme velmi rádi, když se na mistrovství přijde podívat co nejvíce návštěvníků. Vůbec nám nejde o nějaké peníze ze vstupného nebo něco podobného, tyto šampionáty mladých hasičů jsou vždy bez jakéhokoliv vstupného, chceme našim soutěžícím pouze připravit co nejlepší atmosféru.

Letošní sokolovské mistrovství je jak už jsme zmínili významné svou premiérou i jubileem, navíc závody hasičů jsou pro řadu lidí takříkajíc mimo hasičinu stále netradičním sportem, určitě tak na stadionu uvidí zajímavé a poutavé disciplíny.

Srdečně tak zveme všechny fanoušky a zájemce o požární sport a naše mladé hasiče, aby přišli povzbuzovat na stadion Baníku Sokolov, mistrovství zde probíhá od 4. do 8. července.

http://www.youtube.com/watch?…

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet