Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přes krkonošské obce prošla voda

Rozvodněné Labe a Jizera působí vrásky na čelech lidem v Krkonoších. Včera dopoledne se Labe přelilo přes hráz v horském středisku Špindlerův Mlýn. Ve večerních hodinách si rozvodněná Jizera vyžádala evakuaci desítek lidí v Jablonci nad Jizerou.

V krkonošské obci Jablonec nad Jizerou vystoupila kolem 20:00 hladina řeky na 440 centimetrů a začala zaplavovat domy podél toku. Těžké stroje budovaly nebo zpevňovaly hráze, protože pytle s pískem již nedokázaly čelit náporu řeky a mizely v ní.

Operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Semilech Ivan Erban uvedl, že velké potíže dělá velká voda také v Harrachově, kde strhává mostky nad ucpanými koryty. „V Harrachově by ale na povodně měly stačit pytle s pískem,“ dodal Erban. Na Semilsku kvůli povodním policisté uzavřeli kromě silnice v Jablonci nad Jizerou také vozovky ze Semil do Jilemnice a ze Semil do Horní Sytové.

Policie také razantně omezila provoz na cestě z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Do krkonošského střediska se tak bez potíží dostanou záchranáři i turisté, kteří jsou na horách ubytovaní. Kvůli rozlité řece Smědé je od okolí odříznuta i Višňová na Frýdlantsku.

Policisté částečně omezili provoz na spojce mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem hlavně kvůli strachu z povodňové turistiky. Obávali se totiž, že zvědavci zkomplikují práci hasičům.

Doposud největší povodňová vlna od katastrofických povodní z léta 1997 stihla v pondělí Špindlerův Mlýn. Turisté, mající ještě v dobré paměti minulé řádění živlů, krkonošské středisko raději houfně opouštějí. Voda stejně jako před devíti lety přelitá přes horní propusť špindlerovské přehrady naopak pro jiné představuje zpestření dovolené.

V průběhu noci se situace pomalu uklidňovala a voda začala klesat. Nyní záleží na počasí.

Text: Novinky, ČTK.

Foto: Jan Kostík
Sdílet