Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na pražském nábřeží cvičně unikl hexachlorbutadien, poškozený kontejner vyzvedl jeřáb

Pražští hasiči v průběhu včerejšího dopoledne cvičili na Rašínově nábřeží, kde byl simulován pád neznámého předmětu do vodního toku. Hasiči později zjistili, že z poškozené nádoby začala unikat nebezpečná látka.

Jak nás informovala tisková mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová, hasiči na místě zjistili, že se jedná o hexachlorbu­tadien. Předmět byl následně vyhledán potapěčskou skupinou a po vyvázání byl vyzvednut automobilovým jeřábem.

Jeřáb poškozený kontejner přemístil do sběrné nádoby, aby mohlo proběhnout přečerpání nebezpečné látky. V závěru cvičení pak proběhla dekontaminace zasahujících potápěčů a příslušníků nasazených v nebezpečné zóně.


Hexachlorbutadien je významná průmyslová chemická látka. Využívá se k výrobě maziv, v plastikářském a gumárenském průmyslu, ale také jako teplonosná nebo hydraulická kapalina.

Za běžných podmínek bezbarvá, olejovitá kapalina s teplotou varu 215 °C. Málo rozpustná ve vodě, dobře v organických rozpouštědlech

Jde o toxickou a karcinogenní látku, která poškozuje dýchací cesty, játra, ledviny a funkce štítné žlázy. K intoxikaci může dojít vdechnutím, požitím, ale prostupuje i pokožkou. Způsobuje podrážděnost, třes a nevratné poškození pokožky.


Sdílet