Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S vodou je pořád dost práce

Přehled zásahů hasičů z některých krajů v souvislosti se silnými dešti.

Královéhradecký kraj

V důsledku vytrvalého deště došlo v Královéhradeckém kraji ke zvyšování hladin některých řek. Na některých místech se řeky vylily z koryt a zaplavily komunikace, louky, pole, ale i sklepy obytných domů. Nejvyšší hodnoty dešťových srážek zaznamenal ČHÚ v oblasti Krkonoš (na Labské Boudě, Luční Boudě a na Špindlerovce). Během včerejšího večera a noci přibylo srážek v Orlických horách a v oblasti Broumova.

Profesionální a dobrovolní hasiči Královéhradeckého kraje během včerejšího dne vyjížděli k více jak 40 případům v souvislosti se zvyšováním hladin řek. Nejvíce práce měli hasiči na Trutnovsku (více jak 20 zásahů), kde voda zaplavila garáže a sklepy několika obytných domů v Žižkově ulici ve Vrchlabí. Hasiči zde museli evakuovat i několik domácích zvířat. Jednotky dobrovolných hasičů odčerpávaly vodu ze sklepů domů v Hostinném, Dolní Branné, Trutnově – Horním Starém Městě. Dobrovolní hasiči z Horního Maršova provedli protipovodňová opatření u rodinného domu v Temném Dole.

Hasiči na Náchodsku (15 zásahů) odčerpávali vodu z obydlí a monitorovali povodňovou situaci v okrese. Profesionální hasiči z Broumova a dobrovolní hasiči z Meziměstí vyjeli do Hynčic, kde stoupající voda ohrožovala rodinný dům. Několik věcí z vybavení domu hasiči přenesli do vyšších pater a vybudovali protipovodňovou bariéru z pytlů s pískem. V Hejtmánkovicích, Broumově – Velké Vsi a Broumově – Olivětíně hasiči odstraňovali naplaveniny z koryta potoka a řeky Stěnavy. V Adršpachu hasiči monitorovali tok řeky. Profesionální hasiči z Broumova odčerpávali vodu z prostor restaurace Primátorka ve Starostíně.

Jednotka dobrovolných hasičů z Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku kontrolovala situaci ve dvou letních dětských táborech v Rokytnici v Orlických horách, které se nacházely poblíž malých vodních toků. Evakuace dětí z tábora nebyla nutná.

Během dnešního (8. srpna 2006) dopoledne vyjížděly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů Královéhradeckého kraje k téměř patnácti případům čerpání vody, monitorování vodních toků, stavění protipovodňových hrází a odklízení naplavenin z koryt řek. Ve Špindlerově Mlýně, Malé Úpě a Bedřichově na Trutnovsku a u obce Roveň na Rychnovsku hasiči odklízeli z vozovek popadané stromy. Broumovští profesionálové odstraňovali spadlý strom z řeky v Teplicích nad Metují a Broumově – Velké Vsi, aby nedošlo k ucpání koryta. Ve Vižňově hasiči uvolňovali propusť potoka.

Jihomoravský kraj

V souvislosti s vytrvalým deštěm hasiči v Jihomoravském kraji 8. srpna do 13:30 hodin dosud vyjížděli k téměř 50 zásahům. Jednalo se zejména o čerpání vody ze zatopených sklepů a dalších prostor a odstraňování podmáčených a vyvrácených stromů. Nejvíc – 20 zásahů – měli hasiči v Brně, ke 12 zásahům vyjížděli na Blanensku a desetkrát zasahovali na Brněnsku.
Stromy, které ohrožovaly chodce nebo překážely silničnímu provozu, hasiči v Brně odstraňovali v ulici Za divadlem v centru města, v Hrázní, Přístavní a Rakovecké ulici u Brněnské přehrady, v ulici Pod kaštany, kde nachýlený strom visel na třech zaparkovaných autech. V Sokolnické ulici v Tuřanech hasiči na žádost policistů pokáceli starou lípu, ohrožující projíždějící automobily.
Jezero o ploše několika desítek čtverečních metrů hasiči odčerpávali z nádvoří firemního areálu v Jahodové ulici v Brněnských Ivanovicích, k čerpání zatopených prostor vyjížděli také do kasemat na hradě Špilberk, garáž, v níž voda na ploše
cca 8 × 16 metrů dosahovala až do výše 50 cm, odčerpávali v Havránkově ulici v Dolních Heršpicích. Hasiči z podnikové jednotky podniku Lachema dvakrát vyjížděli k čerpání vody v areálu firmy, kanalizaci v areálu brněnského letiště pročistili hasiči z místní jednotky HZS letiště. V Orlí ulici v centru města hasiči pomocí automobilového žebříku odstranili padající kusy omítky.
Na Brněnsku hasiči čerpali vodu z pokladny nádraží ČD a ze sklepa obchodu v Palackého ulici v Rosicích a z náměstí v Přísnoticích. Vyvrácené stromy odstraňovali z komunikací v Chudčicích, Veverské Bítýšce, Újezdu u Rosic, Hostěnicích a v Babicích nad Svitavou. V Blučině hasiči snižovali hladinu odvodňovacího kanálu.
Na Blanensku hasiči odstraňovali vyvrácené stromy v Lipůvce, Olomučanech, Šebrově, Doubravici nad Svitavou a v Gellhornově ulici v okresním městě. K čerpání vody ze sklepů a dalších prostor vyjížděli do Klepačova, do Dřevařské, Štefánikovy a Dřevařské ulice v Boskovicích a do Sudic. V Blansku v ulici Sloupečník hasiči pomocí pytlů s pískem utěsnili cca 5 metrů dlouhé betonové zátarasy k zabránění průniku dešťové vody do skladu stavebnin a přelití vody přes silnici do objektu Integrované střední školy.
V Hodoníně hasiči ve Skácelově ulici odstranili strom vyvrácený na dvě osobní auta, na Vyškovsku odstraňovali stromy v obci Lhota a v Račicích-Pístovicích. Na Znojemsku v obci Mackovice hasiči z vozovky odklidili mohutnou vrbu, která navíc strhla telefonní vedení.
Na Znojemsku a v Brně hasiči také průběžně monitorují stav řek Dyje a Svitava.

Olomoucký kraj

V souvislosti s vytrvalým deštěm zasahovali profesionální hasiči v obci Bukovice na Jesenicku, kde ve sklepě rodinného domu museli pomocí kalového čerpadla odčerpávat cca 50 cm vody, která tam natekla z komunikace.
Dále profesionální hasiči odčerpávali vodu ze sklepů rodinných domů v obcích Kostelec na Hané, Domamyslice, Lipová Lázně a Plumlov.

Kromě vody vyjížděli hasiči k odstranění spadaných stromů a větví z komunikace. Profesionální hasiči z Olomouce během dopoledne zasahovali na Nábřeží Přemyslovců v Olomouci, kde museli odstranit spadlý strom přes komunikaci. Na místo události musel být povolán jeřáb. Hasiči společně se zaměstnanci technických služeb nejdříve odřezali větve spadlého stromu a potom pomocí jeřábu odstranili kmen stromu.
Během včerejšího odpoledne odstraňovali profesionální hasiči spadané stromy a větve z komunikace například ve Šternberku, mezi obcemi Dolany a Véska a Moravské Hůzové.
Sdílet