Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Elektronická cigareta POŽÁRY.cz v praxi. Testovala ji žena

Na testování jsem dostala elektronickou cigaretu POŽÁRY.cz s několika druhy náplní. Kouřím asi krabičku klasických cigaret denně. S elektronickou cigaretou jsem se setkala poprvé, říká Eva Svobodová, manželka jednoho z redaktorů.

Vyzkoušela jsem 3 druhy – a to ŽHNUTÍ ELEKTROINSTALACE, POŽÁR AUTA a LESNÍ POŽÁR. I když jste silný kuřák, je lepší začít nižší verzí náplně (obsahy nikotinu jsou vidět na objednávací stránce). Pokud již elektronickou cigaretu užíváte, lze přejít i na silnější „tabák“.

Rozdíl oproti klasickým cigaretám je v množství nasávaného kouře. Zatímco u cigaret lze množství regulovat podle teploty, u elektronické cigarety je teplota nasávaného kouře konstantní. Musíte tedy odhadnout sami množství a naučit se cigaretu používat.

Vydechovaný kouř nezapáchá jako u klasické cigarety, zřejmě není ani nijak toxický. Přesto je snaha kouření e-cigaret zakázat i tam, kde je použití klasických cigaret nebo doutníků zakázáno. Sami jsme se přesvědčili, že nekuřáci na toto zařízení nahlížejí úplně stejně. V nekuřácké restauraci nebo kavárně Vás tak mohou požádat, abyste ji nepoužívali.

Elektronická cigareta je vhodná pro ty, kteří chtějí snížit náklady v rodinném rozpočtu, odstranit nepříjemný pach z klasických cigaret. Nedomnívám se však, že je vhodná pro ty, kteří s kouřením chtějí přestat zcela.


Během týdenního testování se snížily náklady na koupi klasických cigaret asi o 30 procent. Dobíjet se cigareta musela 1× . Náplň jsme plnili asi z 1/4 pro možnost vyzkoušení různých druhů příchutí. Plnění cigarety není zrovna snadné, náplň je tuhá a jehlou prochází ztěžka. Cigaretu vždy plňte ve svislé poloze.

Hlavní nevýhodou zkoušené cigarety je její velikost, tedy alespoň pro ženy. Je neskladná, z kapsy vám snadno vyklouzne. Doporučuji ji mít v obalu nebo dodávané krabičce. S porovnáním s krabičkou od cigaret je však opět větší.

Po druhém plnění se na kartuši s náplní objevila lepkavá hmota (náplň), to však bylo nevhodným způsobem zacházení. Proto doporučuji shlédnout instruktážní video nebo pečlivě prostudovat návod, jak správně cigaretu používat.

Jako první byla zkoušena náplň LESNÍ POŽÁR (36mg), chuť je jako u klasické cigarety – a i pro silného kuřáka je opravdu silná. Vhodné je začít s nižším číslem síly.

Náplň POŽÁR AUTA (24mg) připomínal slabší cigarety a kouřil se velmi příjemně. Celkově hodnotím náplně s dávkou 24mg nikotinu jako velmi vyvážené a ideální.

ŽHNUTÍ ELEKTROINSTALACE (11mg) je slabší náplní pro občasné kuřáky. Ovocná chuť byla jen slabá, příjemně provoněla místnost.

Sdílet