Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Buchlovicích slavili stotřicítku

V neděli se uskutečnily v Buchlovicích velké oslavy 130. výročí od vzniku místního sboru dobrovolných hasičů, které měly i přes deštivé počasí velkou návštěvnost.

Dne 6. 8. 2006 se v Buchlovicích na Uherskohradišťsku uskutečnily oslavy 130. výročí založení sboru dobrovolných hasičů.

Deštivá neděle přidělala organizátorům slavnostního dne nejednu starost a vrásku. Dopolední program při mši svaté v kostele i slavnostní schůze členů a významných hostů byla chráněna střechou kostela a hotelu. Déšť však nepřestával ani po poledni, kdy se připravoval bohatý program pro veřejnost s celou řadou zajímavých ukázek.

Když se kolem jedné hodiny navíc otevřela nebeská stavidla a na připravenou historickou i moderní techniku začala kromě zahradního deštíku padat i kvanta vody, tak se zvažovalo odložení programu na jiný den. To by ale znamenalo další problémy, protože na slavnost se sjelo mnoho sborů dobrovolných hasičů, které by už nemohly příště přijet. A tehdy musela zasáhnout vyšší moc. Sv. Florián to zřejmě všechno sledoval a nad hasiči se ustrnul. Jeho přímluva na „nejvyšších“ místech musela opravdu zapůsobit. Úderem druhé hodiny se totiž mraky během minuty rozestoupily, sluníčko zaplavilo náměstí a začali se scházet místní i přespolní. Stařenky volaly zázrak, zázrak.

Během dvaceti minut stálo na náměstí bezmála půl druhého tisíce lidí a všichni už čekali na slibované ukázky. Veřejná slavnost začala folklorním vystoupením dětského souboru, příjemnou cimbálovou i dechovou hudbou.

Hasičské ukázky zahájila parádně sehraná a připravená akce. Požár zachvátil rodinný dům, který se před příjezdem hasičů snažila uhasit skupinka místních žen za pomoci džberů, kýblů, konviček a hrnců. Úpěnlivé volání o pomoc, nářek a snaha o záchranu malého dítěte z plamenů přenesla každého z přihlížejících do poloviny předminulého století. Z hasičů jako první dorazili k požáru dobrovolníci ze Starých Hutí. Jejich ruční stříkačka z roku 1891 si poradila s plameny a jeden z hasičů zachránil z domu batole. Radost matky nad záchranou dítěte i povyk šťastných žen nebral konce a hasiči byli zase jednou opravdoví hrdinové.

Další pěknou ukázku hašení předvedli členové sboru dobrovolných hasičů z Kvítkovic s jejich parní stříkačkou z roku 1907. Hašení zakončilo družstvo sboru dobrovolných hasičů z obce Uhřice na Vyškovsku, které přijelo v nádherném historickém hasičském voze zn. Tatra na pneumatikách Baťa. Celá ukázka byla oceněna velkým potleskem za věrohodnost a herecké výkony účinkujících.

Program pokračoval ukázkou zásahu profesionálních hasičů z Uherského Hradiště na požár osobního auta a následné vyproštění zraněných. Skupina lezců předvedla své dovednosti na dvou lanech pod sedmadvacet metrů vysokou plošinou podniku Colorlak Staré Město.

Diváci si mohli prohlédnout ukázky dovedností hasičské mládeže, a to při ukázce štafety a požárního útoku. Program byl zakončen velmi očekávanou a efektní ukázkou hasicího tanku SPOT 55 ze 155. záchranného praporu z Bučovic. Útvar se navíc prezentoval i se speciálním vyprošťovacím vozem Tatra 815 AV 15 8×8 a velitelským vozem Land Rover Defender.

Po celý den byla pro veřejnost otevřena stanice místních dobrovolných hasičů, kde byla připravena výstavka a historická připomínka vzniku sboru i jeho vývoj do dnešních dnů.

Po třech hodinách ukázek a dovedností dobrovolných i profesionálních hasičů se během minuty nebe zatáhlo a začalo znovu pršet. Sv. Floriánku, děkujeme.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet