Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ukázka dopravní nehody a požáru dětem ze ZŠ Dolní Lomná

Dne 27.6. 2012 se uskutečnilo cvičení u základní školy v Dolní Lomné. Tento rok však nebyl námětem požár školy, ale vyprošťování z havarovaného vozidla.

Dnešní den, to byl pro JSDH Dolní Lomná úplně první výcvik s hydraulickým vyprošťovacím zařízením, který se bude podle slov velitele jednotky opakovat každým rokem, aby nasbírali pokud možno co nejvíce zkušeností. Cvičení bylo rozděleno na dvě části.

První část – vyprošťování z havarovaného vozidla, po vyproštění ukázka techniky. Děti si mohly zkusit, jak jsou těžké vyprošťovací nůžky, nebo rozpínák, vyzkoušet si vakuovou dlahu, anebo si prohlédnou výjezdové vozidlo.

Druhá část byla už jen pro takové zpestření programu. Do plechové nádrže se nalila voda, benzin a olej, po sléze byla směs zapálena.

Hasič šel uhasit nádrž v obleku proti sálavému teplu (OST), neboli v reflexním oděvu pro speciální hašení ohně, který se používá při takových událostech, kde již nestačí tepelná ochrana poskytovaná běžným zásahovým oděvem, což děti hodně zaujalo.

Po uhašení se tento hasič prošel kolem dětí, které na něj radostně pokřikovaly ,,marťan" , nebo ,,kosmonaut". Později se další člen jednotky převlékl do obleku OPCH (ochrana proti chemii).

Děti nejen, že si chtěly na oba hasiče ve speciálních oblecích sáhnout, ale samozřejmě se s nimi chtěli i vyfotit. Poté si paní učitelky své žáky odvedly zpátky do tříd a cvičení bylo u konce

Text a foto: Antonín Byrtus

Sdílet