Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ze cvičení v aquacentru jeli hasiči k ostrému výjezdu

V chlorovně plaveckého areálu došlo dnes v 11.05 hodin k úniku chloru v důsledku špatného těsnění mezi lahví a připojením na hlavní rozvod chloru. Automatická čidla zaznamenala únik chlóru přes elektrickou požární signalizaci. Ihned byl vyhlášen poplach hasičskému záchrannému sboru. Dále se spustil poplach na plaveckém bazénu, kde byli všichni lidé informováni o tom, co mají v průběhu poplachu dělat a jakým způsobem se mají evakuovat z prostor bazénu. Naštěstí se jednalo o taktické cvičení a ne o skutečnou událost.

Na místo se dostavila jednotka hasičů z Pardubic. Velitel zásahu si přebral od stálé obsluhy informace o situaci, která nastala v chlorovně a v prostorách bazénu. Hasiči vytyčili nebezpečnou zónu, oblékli se do přetlakových obleků, další hasiči postavili dekontaminační zónu. Velitel zásahu dostal zprávu, že se ztratily dvě osoby. Ve velkém a rozlehlém objektu bazénu, který má jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží hasiči vyhledávali ztracené osoby. Velitel zásahu vyslal průzkumné skupiny vybavené detekční technikou, dýchacími a vyváděcími prostředky, které začaly pátrat po ztracených osobách. Plavecký areál má kromě čtyř bazénů a brouzdaliště také prostory pro sportovní vyžití a doplňkové služby. V objektu se může nacházet až 800 osob. Dnes se zde nacházelo 32 osob. První dívka byla nalezena v šatně a druhou osobu nalezli hasiči ve fitness centru. Hasiči vystrojeni do přetlakových obleků po několika minutách zabezpečili lahev s chlorem…

V tom okamžiku ale velitel zásahu dostal od operačního důstojníka zprávu o úniku plynu na sídlišti v Polabinách v Pardubicích. Cvičení muselo být ukončeno a všechny hasičské vozy směřovaly v 11.32 hodin do Polabin. Hasiči provedli průzkum části domu, kde byl cítit plyn. Dostali se i do bytu, tady byl ale plynový sporák vypnut. Průzkum byl proveden na všech dostupných místech, ale nikde nebyla naměřena zvýšená koncentrace plynu. Na místo byl přivolán pracovník SBD Družba Pardubice a opětovné spuštění plynu bude provedeno až po řádné kontrole ve všech bytech vchodu, kde byl plyn uzavřen.

Cílem cvičení, bylo prohloubení schopností velitelů při řízení činností jednotek provádějících záchranné práce při mimořádné situaci – úniku nebezpečných látek a následné evakuaci osob z prostoru aquacentra a seznámení příslušníků ze stanice v Pardubicích s problematikou zásahu na nebezpečné látky jakou je toxický chlor, a také praktické vyzkoušení věcných prostředků, které jsou ve výbavě jednotky v Pardubicích.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet