Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V mateřské škole v obci Hrob proběhlo cvičení hasičů

Dne 15.6. od devíti hodin proběhlo námětové cvičení na mateřskou školu s cílem připravit jednotky požární ochrany na zdolávání požárů v objektech s velkým počtem osob a s nutností následné evakuace osob za použití dýchací techniky. Ukázka postupu zásahu při požáru objektu pro veřejnost, a děti ze základní školy v Hrobě.

Námět cvičení: Personálem mateřské školy bude ohlášen požár v části pro výdej obědů. Pedagogický dozor a personál školky zahájí evakuaci dětí dle požárního evakuačního plánu. Na místo se jako první dostaví JSDH Hrob, jež provede prvotní průzkum, simulaci vypnutí hlavního vypínače elektrického proudu a simulaci uzavření hlavního uzávěru přívodu plynu. Simulováno bude také ohrožení osob. Dle třídní knihy a výpovědi učitelek bude zjištěno, že se v objektu nachází ještě jedna osoba. Bude vysláno družstvo v dýchací technice k nalezení této osoby.

Po nalezení osoby bude tato osoba vyvedena z uměle zadýmeného prostředí pomocí vyváděcí kukly a bude jí poskytnuta potřebná předklékařská pomoc. Simulaci této osoby bude provádět jedna z učitelek mateřské školy.

Na místo se mezitím dostaví JSDH Košťany a JSDH Osek. Po vyhodnocení situace bude provedeno rozvinutí dvou útočných proudů „C“ ve dvou směrech. 1. proud vchodem pro personál do objektu mateřské školy. Bude zřízeno druhé družstvo pro další průzkum objektu, jež bude prováděn v dýchací technice. První družstvo mezitím provede lokalizaci požáru. Oheň bude simulovaně prostupovat do mezistřešních prostor. Bude tedy zřízeno další družstvo v dýchací technice k simulovanému rozebíraní střešních konstrukcí ze žebříku a střechy objektu a provedeno dohašení skrytých ohnisek pomocí druhého útočného proudu. Poté byla nahlášena lokalizace a následná likvidace požáru.

Na závěr bylo provedeno shrnutí a vyhodnocení taktického cvičení. Všichni přítomní – děti, přihlížející, personál školky, obyvatelé města byli seznámeni a poučeni, jak se v takových situacích chovat. Poté bylo všem přítomným umožněno prohlédnout si hasičskou techniku.

Seznam zúčastněných sil a prostředků:
JSDH Hrob (CAS 25 Š 706 RTHP)
JSDH Košťany (CAS 32 T 815)
JSDH Osek (CAS 20 MAGIRUS-DEUTZ)

Více fotografii si můžete prohlédnout zde.

Karel Hirsch
JSDH Hrob

Sdílet