Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár bývalých drůbežáren v Horních Počernicích, předběžná škoda je 10 milionů

V Praze – Horních Počernicích hořela lepenka na střeše skladové haly. Na místě zasahovaly jednotky HZS Prahy ze stanic 10, 1, 3, 4, 6 a 5 a jednotky JSDH Běchovice, Dolní Měcholupy, Kolovraty, Kbely, Horní Měcholupy a Klánovice.

AKTUALIZACE 10:41
Rozsah požáru je 30×15 metrů. Hasiči likvidují požár v dýchací technice i za pomocí AZ. Celkem je nasazeno 5C proudů.

AKTUALIZACE 11:15
Na místo vyjely i jednotky z HS 6 Krče a JSDH Kolovraty, Kbely a Horní Měcholupy. Pracuje se na celkem 7 C proudů.

AKTUALIZACE 12:00
Při zásahu byl ošetřen ZZS jeden příslušník HZS Prahy z důvodu momentálního vyčerpání. Příslušník ale již opět zasahuje. Uvnitř haly se nachází větší množství regálů s papíry, zásah je prováděn i vnitřkem budovy.

AKTUALIZACE 12:12
Podle správce budovy, se odhaduje škoda na 15. miliónů korun. Na místě jsou vyšetřovatelé příčin požárů pražských hasičů. Příčina zatím není známa, vyšetřovaní bude probíhat během celého dne.

AKTUALIZACE 12:12
Podle našich informací mělo jedno vozidlo zasahujících dobrovolných hasičů při vjezdu do areálu drobnou nehodu, kterou vyšetřuje PČR.

AKTUALIZACE 13:25
Dle sdělení vyšetřovatele pražských hasičů bude provedeno rozsáhlé šetření na místě spolu s vyšetřovateli PČR kolem 15. hodiny. V tuto chvíli jednotky stále provádějí hašení ohnisek požáru v podhledu střechy a ve skladu.

AKTUALIZACE 14:30
Požár skladu o celkovém rozsahu 60×30m zdolávalo šest jednotek hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy a asistovalo jim sedm jednotek sboru dobrovolných hasičů, kteří vypomáhali především s dopravou vody.

Bezmála stovka hasičů bojovala v klimaticky nepříznivých podmínkách s ohněm až do 12:25, kdy požár skladu zdravotnického materiálu dostala pod kontrolu. Jednalo se o sklad s regály vysokými zhruba 4 metry s různým materiálem, kartony, papírem, plastem.

Hašení probíhalo v dýchací technice, používaly se automobilové žebříky, uvnitř skladu pak nastavovací žebříky. Viditelnost byla minimální, hustý kouř zásah komplikoval.

V současné době stále probíhají dohašovací práce a potrvají minimálně do odpoledních hodin, kdy se na místo dostaví vyšetřovatelé vzniku příčin požáru a pokusí se určit jak příčinu požáru, tak předpokládanou výši škody, kterou oheň a zplodiny hoření napáchaly.

Během zásahu nedošlo k žádnému zranění, někteří zasahující hasiči se regenerovali v přistavené barokomoře ze stanice č. 6 Krč.

AKTUALIZACE 22:20

V odpoledních hodinách dorazil na místo speciálně vycvičený pes, který doohledával požářiště. Podle vyšetřovatele hasičů nebyl požár založený úmyslně a s největší pravděpodobností se jednalo o technickou závadu.

Ve vyhořelé hale byl uskladněný zdravotnický materiál pro laboratoře a transfuzní stanice a majitel škodu předběžně vyčíslil na deset milionů korun.

AKTUALIZACE 1. 7. 2012/16:50

Další došetření proběhne zítra v dopoledních hodinách spolu s kriminalisty a technikem z TÚPO.

Sdílet