Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři maďarští hasiči zemřeli při požáru

V Budapešti došlo dne 8. srpna 2006 ve večerních hodinách k požáru na střelnici, která se nachází na nábřeží. Hasiči byli informováni ve 21:13 hod. a první jednotky dorazily na místo požáru do 2 minut.

Objekt střelnice je složitě členěn a k požáru došlo na druhém podzemním podlaží (na –2). Zaměstnání na střelnici začalo v 19:00 hod. Na místě prováděly čtyři osoby výcvik. V době kolem 21:00 hod. došlo ke vznícení zadní tlumící stěny střelnice, která je konstruovaná z gumy. Gumová stěna měla zabránit odrazu nábojů do prostoru chodby. Osoby, které se nacházely na místě, se pokoušely požár uhasit pomocí práškových hasicích přístrojů, ale to se jim nepodařilo.

Ze čtyř osob, které zde cvičily, byly tři nalezeny na únikové chodbě a hasiči je evakuovali pomocí dýchacích přístrojů. Zásahové cesty byly zasaženy hustým dýmem, viditelnost prakticky nulová. Desetičlenná zásahová skupina hasičů se vydala na hašení požáru, ale protože nebylo vidět, tak se orientovali pouze nahmatáním zdiva. Vzduchové lahve, které měli hasiči na zádech, jim zabezpečily 30 min. bezpečného dýchání.

Dorazili na místo ohniska požáru a předtím, než začali hasit, začalo automatické varování dýchacích přístrojů signalizovat, že mají vzduch pouze na 5 min. Teprve tehdy velitel zásahu vydal rozkaz na opuštění prostoru a hasební zásah tak nebyl zahájen. Skupina měla u sebe jednu vysílačku, ale v prostorách druhého podzemního podlaží a v dýchací masce byla komunikace téměř nemožná. Další skupina hasičů, která se nacházela venku, uslyšela zvuky zoufalého volání kolegů a předpokládala, že „dole" nastal problém.

Mezitím hasiči zoufale hledali východ, ale v nulové viditelnosti se mohli pohybovat jen po zemi na „čtyřech“. Orientovali se podél natažené hadice. Bohužel se na hadici vytvořila smyčka a hasiči několik minut chodili kolem dokola. Jednomu z hasičů se podařilo vyplazit se o patro výše, toho našli jako prvního jeho kolegové. Ostatní leželi ještě o podlaží níž, a to v okruhu 10 m. Tři hasiče se již nepodařilo oživit, sedm jejich kolegů leží v nemocnici, z toho dva zůstávají ještě v kritickém stavu.

překlad Ondrej Kovacs, HZS Zlínského kraje



Ákos Horváth (1982)



Gábor Pintér (1975)



Károly Reppman (1982)
Sdílet