Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Kombinované Iveco slouží hasičům v Lovochemii

Jednotka HZS podniku Lovochemie disponuje od letošního roku novým zásahovým automobilem v podobě kombinovaného Iveca KHA 30-S1Z, který nahradil již potřebám nevyhovující starou cisternu na podvozku Tatra 148.

Jedná se o zásahový automobil na podvozku IVECO Trakker s požární nástavbou vyrobenou dle zadání HZSp Lovochemie firmou THT Polička. Jako hnací agregát je ve voze motor Iveco o výkonu 332 kW, což je plně dostačující pro potřeby podnikového sboru a provoz vozidla zejména na území chemičky.

Podvozek je osazen krátkou kabinou pro osádku 1+2. Strojník a velitel vozu mají sedačky na běžných místech, hasiči, sedící uprostřed, jsou o poznání výše nad motorem. Uvnitř je analogová radiostanice Motorola a ovládání výstražného zařízení AZJ 530A.

Samotnou požární nástavbu, vyrobenou pomocí hliníku a hliníkových profilů, tvoří trojice modulů. První z nich je průchozí, umístěný za kabinou a je určen pro uložení vybavení, které kryjí z obou stran hliníkové roletky s podélným madlem. Uvnitř nalezneme osvětlovací stožár, elektrocentrálu Heron, hasicí přístroje a dále zde budou vzduchové dýchací přístroje a další drobné vybavení, včetně protichemických obleků.

V době návštěvy redakce serveru POŽÁRY.cz nebylo ještě vozidlo zařazeno do výjezdu a dovybaveno.

Druhý modul tvoří nádrž hasebních látek. Automobil veze 5000 l vody a také 500 l pěnidla, určeného na hašení polárních i nepolárních kapalin.

Třetí modul má v sobě čerpadlo THT o výkonu 3000 l/min. Armatury jsou vyvedeny do boků a zadního čela, které je přístupné po vyklopení dveří, sloužících zároveň i jako kryt strojníka před deštěm.

V pravé zadní skříni je zařízení pro první zásah v podobě hadicového navijáku o délce 60 m s pistolovou proudnicí. Naviják má elektropohon, mobilní pedál navíjení je ve spodní části rolety. Dále zde mají své umístění hadice B a C v přenosných koších, vedle nich jsou pak proudnice.

V levé části jsou taktéž hadice B a C, v tomto případě však sbalené do kotoučů. Kromě nich sem ještě patří další pěnová proudnice, hydrantové příslušenství, rozdělovač a drobné ženijní nářadí.

Pro lepší přístup k vybavení jsou pod každou skříní výklopné schody.

Horní pochozí plocha nástavby, kam je přístup zajištěn pomocí výklopného žebříku na pravé straně zadního čela, ukrývá pouze rezervní pneumatiku a mobilní lafetovou proudnici Elkhart Stinger s maximálním dostřikem až 74 m při tlaku 14 barů.

Vozidlo je osazeno standardním světelným a zvukovým výstražným zařízením Tesla, na bocích nástavby jsou pak zářivky pro osvětlení okolního prostoru.

Takticko – technická data KHA 30-S1Z

  • Podvozek: IVECO Trakker
  • Motor: Iveco, 332 kW
  • Osádka: 1+2
  • Voda: 5000 l
  • Pěnidlo: 500 l
  • Čerpadlo: THT, 3000 l/min
  • Délka: 7390 mm
  • Šířka: 2530 mm
  • Výška: 3350 mm
  • Max. celková hmotnost: 18 000 kg

Automobil Lovochemie a.s., spadající pod Agrofert, pořídila společnost z vlastních prostředků.

Výběr podvozku italské značky Iveco je koncepčním krokem, protože vozový park celé firmy je právě od této značky. Nutno dodat, že nový hasičský automobil nebyl pro tuto chemičku, která je největším výrobcem dusíkatých a vícesložkových hnojiv v tuhé i kapalné formě v ČR, pořízen dlouhých 30 let!

Tatra, kterou Iveco nahradilo, byla nabídnuta dobrovolným hasičům v regionu. HZSp Lovochemie disponuje kromě nového Iveca dále cisternou na podvozku Tatra 815 a také starším kombinovaným speciálem na stejném podvozku s nástavbou Rosenbauer.

Hasiči lovosické chemičky jsou klasickým podnikovým sborem, střídají se v režimu 12hodinových služeb, početní stav jedné směny je 1+4 a jejich hlavní náplní jsou požární asistence v areálu a také poskytování těchto služeb a případných zásahů všem společnostem, které se v areálu Lovochemie nacházejí. Mimo to také provádějí kontroly a revize hasících přístrojů.

Hasiči dále velmi úzce spolupracují s ostrahou podniku, mají i potřebný výcvik pro možné zadržení narušitele a jsou tak důležitým prvkem pro bezpečnost areálu chemické továrny. Jejich schopnosti prověřily zejména ničivé povodně, od kterých letos v srpnu uplyne již 10 let.

HZS podniku Lovochemie, a.s. není zatím zařazen v IZS.

Sdílet