Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasič Radek Málek z Brna je mistrem světa v kulturistice

Titul mistra světa v naturální kulturistice o víkendu vybojoval brněnský hasič a příslušník HZS Jihomoravského kraje Radek Málek.

První titul světového šampiona Radek Málek získal na mistrovství, které se uskutečnilo v hokejové aréně v Karlových Varech. V kategorii Masters (40 – 50 let) zvítězil mezi 12 borci z ČR, Slovenska, USA, Austrálie, Řecka, Maďarska, Itálie a Německa.

Největší konkurenci světový šampion podle svých slov našel mezi pěti borci z České republiky. Tři z nich včetně Brňana Málka si nakonec v kategorii Masters ve světovém klání rozdělili zlaté, stříbrné a bronzové medaile. Titul mistra světa je pro něj o to cennější, že pořadatelé šampionátu zrušili hmotnostní limity a soutěž tak byla mimořádně náročná.

Celkem se v Karlových Varech utkalo 114 borců z celého světa. Mezi několika zúčastněnými příslušníky složek integrovaného záchranného systému z ČR byl R. Málek jediným profesionálním hasičem.

Brněnský hasič a aktivní sportovec Málek v Karlových Varech navázal na předcházející vavříny. Dva roky po sobě vybojoval titul mistra republiky, z evropských šampionátů má sbírku medailí za třetí, druhé i první místo. V letošní hvězdné sezóně krátce po sobě dosáhl série vítězství na mistrovství ČR, na mezinárodním mistrovství Slovenska a na mistrovství světa.

Nyní se také intenzívně připravuje na světové hry hasičů, které budou na podzim v australském Sydney. Na světových hrách hasičů a světovém klání hasičů a policistů, které jsou označovány za obdobu olympiády, české hasiče velmi úspěšně reprezentoval předloni na světových hrách v korejském Daegu a loni v New Yorku.

Třiačtyřicetiletý Radek Málek, který slouží ve směně B v centrální požární stanici v brněnské Lidické ulici, se kulturistice věnuje od svých 14 let a denně trénuje dvě hodiny. K utužování formy využívá i posilovny na stanici v Lidické ulici.

Jako držitel trenérského oprávnění II. stupně tam také trénuje další hasiče. Jeho hlavním a podle šampionových slov dokonalým sportovním zázemím je posilovna Gym Blue Sun na Jihomoravském náměstí v Brně-Slatině. Kromě kulturistiky provozuje i vysokohorskou turistiku a cyklistiku.

K zisku historicky prvního titulu mistra světa v kulturistice Radku Málkovi dnes blahopřál i ředitel HZS Jihomoravského kraje plk. Ing. Jiří Pelikán.

Sdílet